Kultura
0

Francuska umjetnica Sapho večeras u BKC-u

FENA
Centralni događaj današnjeg programa Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" je koncert "Goli put lastavica" francuske umjetnice Sapho u Bosanskom kulturnom centru u 20.00 sati.

"Sapho je u svijetu postala sinonim za mir, prijateljstvo, toleranciju i ljubav. Svojim pjesmama ona širi pozitivnu energiju i povezuje ono što je, nekad, nemoguće povezati", rekao je na danas održanoj konferenciji za novinare direktor Festivala Ibrahim Spahić.

Prisutnim se, u ime Sapho, obratio njen menadžer koji je izrazio oduševljenje ponovnim dolaskom u Sarajevo i brzinom kojom je ovaj grad uspio vratiti sjaj i izgled svjetske metropole.

"Veza između Sapho i Sarajeva počela je 1994. godine kada je umjetnica napisala pjesmu posvećenu ovom gradu. Kao "građanin svijeta", Sapho nije mogla ostati gluha i nijema na sve ono što se dešavalo ovdje. Pjesma "Bijes nad bijesom" je jasna osuda svim nacionalistima u svijetu. Danas je Sapho sretna jer je ovaj grad procvjetao i ona će večeras pjevati iz srca cijeloj BiH", izjavio je za FENU menadžer umjetnice Alain Pignel.

Pignel je najavio i posebno iznenađenje koje je Sapho pripremila za večeras. Riječ je o nastupu poznatog bosanskog muzičara čije ime će, do koncerta, ostati tajna.

Danas je promovisan i katalog programa XXII festivala Sarajevo "Sarajevska zima" čiji dizajn potpisuju mladi umjetnici Enes Huseinčehajić i Vedran Mujagić.