"Tunel - tajna opsade"
0

Francuska TV stanica emitovala film o sarajevskom tunelu

FENA
Na francuskom TV kanalu Public Senat u subotu navečer emitovan je dokumentarni film Nedima Lončarevića "Tunel - tajna opsade".

Tunel je simbol opsade, patnje i otpora stanovnika Sarajeva. U filmu su pokazani paralelni događaji: pod zemljom, gdje su kopali građani Sarajeva a iznad njihovih glava, na površini, bili su zapovjednici francuskih snaga na aerodromu.

Nakon filma u studiju je vođena rasprava. Oficiri UN-a i francuski ambasador Henry Jacolin, koji je u Sarajevu bio tokom rata, prvi put iznose do sada nepoznate detalje o tome kada i kako su francuzi saznali za kopanje tunela, kao i o ideji da se on presječe rovokopačima, odnosno, potopi.

"Posljednje dvije godine, putujući između Pariza i Sarajeva, snimio sam mnoga interesantna svjedočenja o opsadi. Želio sam uspostaviti dijalog ljudi iz ova dva grada, koji se najčešće nisu nikada sreli, a pričaju zajedničku priču o tome kako je probijena linija opsade", kaže autor filma Nedim Lončarević.

Ovaj dokumentarni film sadrži neke do sada neobjavljene snimke ili malo poznate arhivske materijale. Povodom filma o opsadi Sarajeva pisao je i Le Monde u tekstu pod naslovom "Kako je bosanski glavni grad izbjegao potpunu blokadu".

Francuska televizija će film "Tunel - tajna opsade Sarajeva" emitovati tri puta ove sedmice, kao i prvi kanal belgijske televizije RTBF. Koproducent filma je BHT1 koja emitovanje priprema za početak iduće godine, saopćeno je u nedjelju iz Pres-službe BHT1.