Glasnogovornik MVP-a
0

"Francuska pomno prati slučaj Matvejević"

FENA
Predrag Matvejević
Predrag Matvejević
Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova u utorak se, na redovitoj konferenciji za novinare, osvrnuo i na slučaj hrvatskog književnika Predraga Matvejevića i kazao da Francuska pomno prati taj slučaj te kako je očito da pisac neće ići u zatvor.

"Riječ je o intelektualcu, hrvatskom piscu s kojim smo godinama u uskoj vezi. Bio je profesor na College de France... Godine 2005. bio je osuđen, ali nikad nije bio u zatvoru. Očito je da u sadašnjim okolnostima i neće ići u zatvor", kazao je glasnogovornik.

Objasnio je da više nema razloga za njegovo pritvaranje zbog klevete jer će izmjenom odgovarajućeg zakona u Hrvatskoj kleveta biti dekriminalizirana. Također je kazao da je Francuska pomno pratila taj slučaj zbog kojeg je bila u bliskim kontaktima s hrvatskim vlastima.

Novinar i književnik Predrag Matvejević nepravomoćno je 2004. uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine, zbog uvrjeda i kleveta koje je u tekstu u "Jutarnjem listu" pod naslovom "Naši talibani" iznio na račun književnika Mile Pešorde.

Matvejević se nije htio žaliti na prvostupanjsku presudu iako je žalbom predmet mogao pasti u apsolutnu zastaru pa je presuda 2005. postala pravomoćnom. Državno odvjetništvo posegnulo je nakon toga za izvanrednim pravnim lijekom i zatražilo od Vrhovnog suda zaštitu zakonitosti protiv pravomoćne presude, no taj je sud u svibnju ove godine zaključio da u postupku protiv Matvejevića nije povrijeđen zakon.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Đuro Sessa poslao je sredinom srpnja otvoreno pismo ministru vanjskih poslova i europskih integracija Gordanu Jandrokoviću, od kojega je zatražio da se, glede slučaja Matvejević, "aktivno uključi" u zaštitu interesa hrvatske sudbene vlasti pred međunarodnom javnosti, tijelima i forumima. Sessa je tom prilikom istaknuo da je u navedenu slučaju riječ o "jasnoj manipulaciji u kojoj se uvaženi i cijenjeni Predrag Matvejević nije želio koristiti pravnim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju, koji je svjesno ignorirao pravni poredak u RH i koji osobno i putem svojih istomišljenika želi ponovno Republiku Hrvatsku neutemeljeno staviti na stup srama te da je odluka Vrhovnog suda zakonita i jedino moguća u ovakvoj pravnoj situaciji".

Zastupnica u Europskom parlamentu Debora Serracchiani zatražila je od visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton "akciju protiv presude protiv intelektualca Predraga Matvejevića".