Kultura
0

Francuska i UAE potpisali spotrazum o otvaranju muzeja "Louvre Abu Dhabi"

FENA
Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati u utorak su potpisali sporazum o otvaranju podružnice muzeja Louvre u Abu Dhabiju usprkos kritikama da francuska vlada trguje umjetničkim blagom zemlje.

Zvaničnici u Abu Dhabiju žele da Louvre bude jedan od pet satelitskih umjetničkih muzeja koje se nadaju izgraditi na nenaseljenom otoku Saadiyat, u neposrednoj blizini obale grada u Perzijskom zalivu, javio je AP.

Njujorški Gugnheim muzej također je potpisao sporazum o izgradnji svog odjela u bogatoj zalivskoj državi.

Za sporazum od utorka tvrdi se da će vrijediti stotine miliona dolara.

Louvre Abu Dhabi će izlagati radove iz svog muzeja u Parizu kao i iz ostalih muzeja u francuskoj prijestonici i oko nje, uključujući Centar Pompidou, Muzej d'Orsay i Versajsku palaču.

U Parizu su demonstranti upozorili da bi francuski muzeji mogli prodati dušu izdavanjem previše radova muzejima u inozemstvu i zapitali su da li vlada pretvara bogato francusko kulturno naslijeđe u komercijalnu marku.

"Muzeji nisu na prodaju", stoji u jednoj online peticiji koju je potpisalo nekoliko uglednih članova francuske umjetničke scene.

Francuski ministar kulture Renaud Donnedieu de Vabres i ministar turizma Abu Dhabija šejh Sultan bin Tahnoon al-Nahyan potpisali su ugovor o gradnji muzeja površine 24.155 kvadratnih metara koji će biti otvoren u 2012.

"Ovo je veliko postignuće u viziji Abu Dhabija da postane svjetski poznata destinacija koja premošćava globalne kulture", navodi predsjednik Emirata šejh Khalifa bin Zayed al-Nahyan u saopćenju za javnost.

Francuski predsjednik Jacques Chirac uputio je poruku, koju je pročitao samo Vabres, u kojoj se navodi da su Emirati "zapečatili partnerstvo s najpoznatijim i najposjećenijim svjetskim muzejom".

Dizajniran od francuskog arhitekte Jeana Nouvela, Louvre Abu Dhabi bit će bijela zgrada u obliku diska s nepravilno oblikovanim prozorima na krovu.