"Sarajevske ratne bilješke"
3

Fra Markešić: Memoarski rukopis Veljka Droce je hronika o BiH

FENA
Veljko Droca (Foto: Arhiv)
Veljko Droca (Foto: Arhiv)
Knjiga Veljka Droce "Sarajevske ratne bilješke" - Zapisi o događajima u Sarajevu i Goraždu" predstavljena je večeras u Sarajevu.

Knjiga sadrži dnevničke zabilješke koje je autor vodio od sredine novembra 1991. do sredine juna 1996. godine.

Fra Luka Markešić, jedan od promotora, a ujedno i recenzent, kazao je da je memoarski rukopis Veljka Droce jedan oblik hronike o Bosni i Hercegovini, posebno o Sarajevu i Goraždu, i to u godinama pripreme rata, ratu i poratnom periodu.

Govori o brojnim, pozitivnim i negativnim likovima, učesnicima tog rata. Između ostalog, sadrži i zabilješku o formiranju Srpskog građanskog vijeća - Pokreta za ravnopravnost.

Mustafa Smajlović, također promotor, rekao je da se radnja Drocine knjige odvija na dva prostorno udaljena područja, ali je vezana Drocinim emocijama.

"Najviše je autobiografskog karaktera i vrijedna je publicistička zaostavština o ratnim događajima", rekao je Smajlović.

"To je ratna lična karta Velje Droce, i ne samo ratna. Ni u jednoj zabilješci ne sadrži ni miligram mržnje, već je poruka da je suživot u BiH mjera vjekovnog življenja. Ovoj knjizi je mjesto u kući i u dokumentaristici", izjavio je Smajlović.

Promotor Mirko Pejanović rekao je da i sama sala, u kojoj je večeras održana promocija , prepuna ljudi koji su došli na predstavljanje knjige, odiše bosanskohercegovačkim zajedništvom na sarajevski način.

Izdavač Drocine knjige je Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini, a štampao je "Grafičar promet" d.o.o. Sarajevo.

Urednik Rajko Živković moderirao je večerašnjom promocijom.