Kultura
0

Fotomonografija Hercegovine u dizajnerskom godišnjaku

FENA
Fotomonografija "Hercegovina – zemlja svjetlosti" uvrštena je u International Design Yearbook za 2011., dizajnerski godišnjak koji svake godine bira najljepše i dizajnerski najuspješnije knjige iz cijeloga svijeta, priopćila je Millenium promocija.

Fotografije za knjigu, koju je objavila zagrebačka nakladnička kuća Novelti Millenium, snimio je Ivo Pervan, tekst o Hercegovini napisao je Božo Skoko, profesor na Sveučilištu u Zagrebu, a dizajn potpisuje Boris Ljubičić.

Između nekoliko hiljada pristiglih prijedloga za taj dizajnerski godišnjak, vodeći svjetski stručnjaci uvrstili su i nekoliko radova poznatog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića, uključivši i njegov dizajn "Hercegovine".

Po njegovim riječima, u svom imenu Hercegovina ima bolju priču od bilo kojeg scenarija, jer ju opisuju 'herc', 'ego' i 'vina', vole ju jer je lijepa i ljudska, ali i zbog ega ljudi čvrstih u uvjerenjima, dok je njezina kraška i plodna zemlja 'bogom dana' za proizvodnju vina.

"Usamljeno, gordo, stabilno i bogato slikovno ispunjeno slovo H na ovitku potvrda je imena i identiteta prostora i naroda. Drago mi je što je mudar svijet to zamijetio, prepoznao, cijeni i konačno želi upoznati", istaknuo je Ljubičić u povodu tog priznanja.

Nedugo nakon izlaska, monografija je dobila još jedno priznanje, američki pisac, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za grafički dizajn i brendiranje David E. Carter, uvrstio ju je u knjigu o najljepšim naslovnicama knjiga iz cijeloga svijeta.

Ta fotomonografija, objavljena 2009., na više od tri stotine stranica prikazuje prirodne ljepote, kulturne znamenitosti, tradicije, povijesnih spomenika te prizore iz svakidašnjeg života urbanog i ruralnog dijela Hercegovine. Riječ je o fotografijama ugođaja koje govore o Hercegovini kroz različita godišnja doba, vremenske prilike i doba dana.