Kultura
18

Fotografije pokojnog Simonea Tettija prikazane sarajevskoj publici

FENA
(Foto: FENA)
Manifestacija Mjesec italijanske kulture u Bosni i Hercegovini otvorena je večeras u Sarajevu izložbom fotografija "Slike iz svijeta" autora Simonea Tettija, rođenog 1982. u Rimu, koji je februara 2013. kao mlad čovjek izgubio bitku s teškom bolešću, veoma agresivnim oblikom tumora na kostima.

Kao desetogodišnji dječak Tetti je saznao da boluje, a kao mladić se zaputio svijetom i fotografskim aparatom ovjekovječio prizore iz prirode i kulture mnogih zemalja i naroda.

Te fotografije izložene su u Delikatesnoj radnji u Sarajevu, gdje je aktuelni italijanski ambasador u BiH Ruggero Corrias i ozvaničio početak Mjeseca italijanske kulture u BiH.

"Život nije disati, nego činiti", misao je Simona Tettija, koju je ambasador prenio ovom prilikom.

Ambasador je najavio i druge sadržaje manifestacije, za narednih mjesec dana, ne samo u Sarajevu, a posebno koncert prestižnog tršćanskog teatra sa 100 muzičara i četvero solista, koji će 10. novembra u sarajevskom Narodnom pozorištu izvesti Rossinijevu "Stabat Mater".

Italijanska ambasada u BiH realizirala je večerašnji događaj u saradnji s Udruženjem "Simone Tetti", a cijelu manifestaciju organizira u okviru aktivnosti predsjedavanja Italije Evropskom unijom.

Udruženje Simone Tetti - Life is not breathing but doing, osnovano je nakon Tettijeve smrti s ciljem da podrži istraživanje lijeka protiv osteosarkoma, bolesti s kojom se nosio mladi Rimljanin.

Istraživanja se provode u “Laboratorio di Anatomia Patologica” Poliklinike "Umberto I" u Rimu.