Reutersovih 100 najboljih
0

Fotografije Damira Šagolja među najboljima u 2011. godini

Sarajevo-x.com
Slika sjevernokorejskog lidera Kim II-sunga na zgradi u Pyongyangu, oktobar 2011. (Foto: Damir Šagolj/Reuters)
U godini na izmaku ispisane su nove stranice svjetske historije. 2011. ćemo pamtiti po brojnim događajima, od pobuna arapskog svijeta protiv okova diktatorskog režima, preko razornih zemljotresa do nuklearne katastrofe u Japanu i nereda na ulicama evropskih gradova.

Svaki od tih događaja spremljen je u vječnost zahvaljujući Reutersovim fotoreporterima. Nerijetko rizikujući i vlastiti život, ti hrabri i predani profesionalci ovjekovječili su svaki važniji trenutak u protekloj godini.

Najveća svjetska agencija odlučila je napraviti kolekciju 100 najboljih fotografija za 2011. godinu, a među najboljima su i fotografije našeg Damira Šagolja. Njih šest našlo se na listi.

Ovaj rođeni Sarajlija je dugogodišnji fotoreporter Reutersa. Pokrio je sve velike događaje na Balkanu, Srednjem istoku i Americi, a trenutno je glavni fotograf na Tajlandu.

Novinske priče i reportaže objavljivao je u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post. Kao fotoreporter pokrivao je najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.

Pogledajte dio Reutersovog izbora najboljih fotografija i prođite još jednom kroz najznačajnije događaje godine koja je na isteku.