Kultura
0

Fondacija "Kulin ban":Realizacija projekata iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa

FENA
Međunarodna Fondacija "Kulin ban" prezentirala je danas u novootvorenoj zgradi Muzeja grada Zenice, gdje će ubuduće i biti sjedište ove Fondacije, tri projekta koja će biti realizirana u narednom periodu.

Prema riječima predsjednika i osnivača Fondacije Ibrahima Spahića prvi projekt odnosi se na raspisivanje međunarodnog natječaja za stipendiranje magistarskih i doktorskih disertacija na teme povijesti, umjetnosti i savremenog stvaralaštva.

"Fondacija će ovaj projekt realizirati u suradnji s Gradom Zenicom. Zenica će dobiti i kompleks spomen-obilježja posvećenih Kulinu banu koje ćemo postaviti na obali Bosne a odabir spomen-obilježja regulirat će se raspisivanjem međunarodnog natječaja", kazao je za Fenu Spahić.

Treći projekt Fondacije "Kraljevski putevi" bit će implementiran u svim gradovima BiH a njegov cilj je promoviranje kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Prezentaciji su prisustvovali i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, bivši direktor Muzeja grada Zenice Muhamed Bajramović te novi direktor Adnan Jašarević.