Kultura
0

Fondacija Kriterion dovodi Krijn Meerburga na Sarajevo Talent Campus

FENA
Fondacija Kriterion organizirala je dolazak Krijn Meerburga, sina osnivača Kriteriona Amsterdam Pieta Meerburga, na Prvi Sarajevo Talent Campus, čime je osigurala mjesto među partnerima ovogodišnjeg Sarajevo film festivala.

Krijn Meerburg u Sarajevu će boraviti od 22. do 25. augusta, a predavanje u okviru master classa na Sarajevo Talent Campusu održat će 23. augusta, saopćeno je iz Fondacije Kriterion.

Na tu činjenicu u Fondaciji Kriterion su posebno ponosni, jer su nakon samo deset mjeseci postojanja ozbiljnim i predanim radom na polju promicanja i popularizacije autorskog filma, uspjeli osigurati mjesto partnera renomiranog Sarajevo Film Festivala.

Krijn Meerburg, kojeg mnogi smatraju jednim od jačih u polju prodaje i distribucije filmova, od početka 80-ih je aktivan u produkciji i eksploataciji kina, koja se fokusiraju na nezavisni, art film. Bio je u direkciji distributerske kuće Hungry Eye Picture i firme The Movies te direktor Cinecentera, malog multiplex kina u A'damu koji prikazuje nezavisne filmove, koji su uvijek na granici art i mainstreama filma.

Bio je angažiran i u programiranju kina Cinerama (R'dam), De Uitkijk (A'dam), Lantaren Venster (R'dam) i Babylon (Den Haag). Trenutno programira veliki broj art kina i konsultant je distributerske kuće C-Films.

Meerburg će nakon predavanja ostale dane boravka u Sarajevu posvetiti članovima Kriterion tima, kojima će držati predavanja o filmskom programiranju, produkciji i distribuciji filmova te umrežavanju sa evropskim art kinima, a sve u cilju što boljeg definiranja Kriterion strategije za 2008. godinu.