Dukatfest 2012
76

FOTO / Folklori iz svih krajeva svijeta nastupaju u četiri grada BiH

Piše: D. T.
Sa prošlogodišnjeg festivala
Sa prošlogodišnjeg festivala
Međunarodni festival igara iz cijelog svijeta i ove godine održat će se pod jednim imenom Dukatfest 2012, a manifestacija će se odvijati u četiri grada naše zemlje.

Dukatfest, koji je jedini internacionalni festival folklora u BiH, petu godinu zaredom predstavit će šarenilo i lepršavost običaja, nošnji, tradicije i kulture iz cijelog svijeta. Festival svake godine ugosti više od 300 učesnika iz deset zemalja svijeta. Na ovim prostorima folklor vijekovima zauzima istaknuto mjesto u kulturnom razvoju građana.

Upravo iz tog razloga, organizator festivala “Misija nt”, odlučio se da putem programa Festivala građanima BiH približi kulturu različitih zemalja svijeta, ali i promoviše vlastitu kulturnu baštinu. Peti međunarodni festival folklora svečano će biti otvoren 16. juna i trajat će do srijede, 20. juna u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Modriči i Prnjavoru.

Tokom pet festivalskih dana publici će se predstaviti 11 folklornih ansambala iz Evrope, Azije i Južne Amerike, koji će se takmičiti u tri kategorije: najbolje predstavljanje, autentičnost i stil.

Kako je saopšteno, dan nakon otvaranja, Bosanska Gradiška, Prnjavor i Modriča bit će domaćini ansamblima koji će se predstaviti tamošnjoj publici, a događaj koji će privući pažnju građana Banje Lukem je revija narodnih nošnji koja će biti održana 18. juna u Kulturnom centru Banski dvor.

Najzanimljivije će biti glavno takmičarsko veče koje će šarenilom foklora 19. juna ukrasiti banjalučku tvrđavu Kastel. Tada će se takmičiti svih jedanaest zemalja učesnica, koje je izabrao stručni žiri.

Ulaz na sva dešavanja ovogodišnjeg internacionalnog festivala folklora je besplatan, a više informacija o ovoj jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji u BiH može se naći na www.iff-dukat.com.