Kultura
0

Fokus Vijeća Evrope na 19. SFF-u je na borbi protiv govora mržnje

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Šefica Ureda Vijeća Evrope, Mary Ann Hennessey, i direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), Mirsad Purivatra, predstavili su ovogodišnje aktivnosti Vijeća Evrope u okviru festivala.

Vijeće Evrope je već petu godini zaredom partner i sponzor SFF-a, a kako je naglasila šefica Ureda, Mary Ann Hennessey, ovo partnerstvo ne podrazumijeva samo finansijsku podršku, već i ističe način na koji Vijeće Evrope posmatra BiH i njene kulturne vrijednosti.

I ove godine, Vijeće Evrope je glavni sponzor nagrade Srce Sarajeva za najbolji film festivala, a daje podršku i drugim evropskim produkcijama kroz Fond za podršku kinematografiji Eurimages.

Budući da je 2013. Evropska godina građanstva, ovogodišnji fokus Vijeća Evrope na SFF-u bit će usmjeren protiv govora mržnje. Prije svakog filma prikazanog na festivalu bit će prikazana kratka prezentacija protiv govora mržnje, a na svim lokacijama festivala bit će dostupni i informativni leci.

Također, Vijeće Evrope će, 21. augusta u 15 sati, organizirati i događaj Demokratija Caffe, sa fokusom na mlade kao ključ demokratije, gdje će predstaviti konkretne primjere doprinosa mladih demokratiji, a održat će se i interaktivna rasprava sa publikom.

U okviru dječijeg programa bit će organizovana izložba "Demokratija i ljudska prava počinju sa vama". Kako je Hennessey istakla na konferenciji za medije, obrazovanje može biti sredstvo za borbu protiv nasilja, ksenofobije, mržnje..., a ova izložba usmjerena je na podizanje svijesti kod najmlađih.

Direktor SFF-a, Mirsad Purivatra, naglasio je kako je za festival izuzetno značajno da imaju podršku i pomoć institucija kao što je Vijeće Evrope.

"Svim svojim aktivnostima Vijeće Evrope ukazuje na put kojim bi trebale ići sve evropske zemlje. Prepoznavanje SFF-a je za nas znak da radimo dobar posao na tom putu. Film je medij koji, zajedno sa knjigom, nudi možda najbolji način za putovanja širom svijeta i upoznavanje sa različitostima i drugim kulturama. Već 18 godina se naš program zbog toga dobro uklapa u ovaj koncept, promovirajući različitosti i kulturne vrijednosti. Vijeće Evrope podržava glavnu nagradu takmičarskog dijela festivala, što znači da tako podržava i mlade regionalne autore", rekao je Purivatra.

Predstavnik Eurimagesa za BiH, Jovan Marjanović, objasnio je kako je ovaj fond jedan od prvih međunarodnih fondova u filmskoj industriji u koji je BiH ušla, a u posljednjih sedam godina je i vrlo uspješna. Ove godine se u takmičarskom programu festivala nalaze tri koprodukcije koje je podržao Eurimages – "Sa mamom", "Vuk" i "U procvatu". U ostalim programima festivala nalazi se još 10 filmova koje je podržao Eurimages.

Marjanović je kazao kako je trend koprodukcije postao vodeći način finansiranja filmova u ovom dijelu Evrope te zbog toga podržavaju i nagradu za koprodukciju. Eurimages ima i program podrške za kina članove mreže Eurimages Europa Cinemas, u okviru koje se nalazi i šest kina iz BiH. Kino Meeting Point je, kao član te mreže, upravo dobilo najsavremenije digitalne projektore.