Zanimljiv projekt
118

FM JAM ekipa najavila izdanje grafiti knjige "Lack – Made in Bosnia"

A. B.
Izgled knjige Lack - Made in Bosnia, Foto: Knjiga.ba
Izgled knjige Lack - Made in Bosnia, Foto: Knjiga.ba
Domaća hip hop ekipa FM JAM danas je najavila prvi projekt za ovu godinu. U pitanju je knjiga "Lack –made in Bosnia" koja ilustruje razvoj i rast jednog od pionira bosanskohercegovačke grafiti scene.

Podjeljena u četiri poglavlja na 200 stranica, knjiga dokumentuje prve korake i najnovije radove jednog grafiti umjetnika. Pored bogate arhive fotografija knjiga sadrži 30 citata najpoznatijih regionalnih crtača, a cijeli sadržaj je na bosanskom i engleskom jeziku.

"Grafiti su bitan dio hip hop kulture, i od početka u korak prate razvoj cijele scene. Grafiti crtači su bili sa nama na svim festivalima i danas njihovi radovi krase brojne zidove širom BiH. Iako se radi o jednom grafiti umjetniku, na ovaj način ne dokumentujemo samo njegov rad, nego i dio tuzlanske grafiti scene. Ovo je bitan dokument za svakog grafiti crtača i ljubitelja te umjetnosti, i treba da se nađe na policama uz kultne knjige kao što su Spraycan art i Subway art", poručili su iz FM JAM-a.

Izdavanje knjige je podržao Goethe Institut BiH a trenutno se može naručiti na www.knjiga.ba, dok će krajem februara biti dostupna u knjižarama širom BiH. Dizajn potpisuje Bojan Stojčić, a fotograf je Vedad Krkbešević.