{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Florence Hartmann prisustvovala premijeri filma "Heroji u bijelom"

F
5.5.2015. u 21:35
47
4
Florence Hartmann prisustvovala premijeri filma "Heroji u bijelom"
47
Dokumentarni film "Heroji u bijelom - od zakletve do herojstva" autorica Esme Veladžić i Sanele Kapetanović premijerno je prikazan večeras u Sarajevu. Premijeri je kao specijelna gošća prisustvovala i novinarka i bivša portparolka Haškog suda Florence Hartman, inače počasna građanka Sarajeva.
U filmu je kroz autentične dokumente i izjave živih svjedoka prikazano mnoštvo nepoznatih detalja i činjenica o herojskom učešću ljekara i drugog medicinskog osoblja u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Jedan od producenata filma, ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić, istakao je prije projekcije da film predstavlja orden za svakog preživjelog "heroja u bijelom" koji su imali značajnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović rekao je da je film veliko svjedočanstvo, ne samo za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i za samu medicinu.

Naglasio je da je film ujedno i poziv za uspostavljanje nulte tolerancije prema jeziku mržnje u BiH, jer je upravo on doveo do bola i krvi prikazanih u filmu.

Film je, zajedno s Ajnadžićem, producirao i Omer Edo Hadrović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: