{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Firenca "oprostila" Danteu

F
18.6.2008. u 14:47
1
0
Firenca "oprostila" Danteu
1
Firenca "oprostila" Danteu
Nakon sedam stoljeća talijanski grad Firenza rehabilitira književnika Dantea Alighierija, kojem je početkom 14. stoljeća bio po cijenu života zabranjen ulazak u rodni grad.
Gradsko vijeće Firence opozvalo je presudu piscu 'Božanstvene komedije', donesenu 1302. godine, zbog koje je morao u egzil jer bi, da je zakoračio u grad u kojem je rođen 1265, bio spaljen na lomači.

Presuda je Dantea prisilila na egzil, te je posljednjih 20 godina života proveo širom Italije, da bi život okončao u Ravenni 1321. godine.

Gradsko vijeće Firence odluku o rehabilitaciji Dantea donijelo je sa 19 glasova za i pet protiv. Protivnici rehabilitacije svoj stav argumentirali su tvrdnjom da Danteova književnost ne bi nastala i bila toliko cijenjena da književnik nije prošao patnje egzila.

Gradonačelnik Leonardo Domenici posthumno će mu dodijeliti i najviše gradsko odličje.

Dante je sudjelovao u političkom životu Firence kao član Vijeća stotine i tada je napisao svoje prvo djelo 'Novi život', inspirirano ljubavlju prema Beatrice Portinari.

U to je vrijeme u Firenci vladajuća gvelfska stranka podijeljena na dvije struje, Bijele i Crne. Dante, kao pristaša Bijelih, zagovornika ustava i građanskih prava, nasuprot Crnih, čije redove su popunjavali imućniji građani i vlastela, postaje jedan od šest gradskih priora i uspostavlja mjere protiv dominacije pape Bonificija VIII kojeg su podržavali Crni. Papa šalje francuskog princa Charlesa od Valiosa u Firencu, koji potom na vlast postavlja Crne. Papine pristaše osuđuju Dantea i izgone ga, da bi nedugo nakon Danteove smrti u Ravenni Firenca pozvala drugog pisca, autora 'Dekamerona' Boccaccia, kako bi predavao o Danteu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: