East West Centar
0

Financial Times dao najviše ocjene "Evropi danas"

Sarajevo-x.com
Jedan od najuglednijih svjetskih listova, britanski Financial Times, objavio je jučer kritiku za predstavu "Evropa danas" East West Centra Sarajevo i Slovenskog narodnog gledališča Maribor. Na neuobičajeno velikom prostoru za teatarsku kritiku u ovoj novini, kritičar Ian Shuttleworth nadahnuto piše o ovoj predstavi i bh. reditelju.

"Reditelj Haris Pašović je uvijek bio strastveni zagovornik političkog angažmana, čak i na vrhuncu procesa raspada Jugoslavije. Tako je on pozvao i Susan Sontag da režira 'Čekajući Godota' u ratnom Sarajevu" - ovim riječima počinje tekst i nastavlja sa ocjenom da je Pašović ovoga puta posvećen temi "razočarenja u institucionalne reakcije Evrope i posebno Evropske unije."

Komplimentirajući Miroslavu Krleži, Mikiju Manojloviću, Edwardu Clugu i Laibachu, kritičar Financial Timesa dalje kaže: "'Evropa danas' je vrsta Gesamtkunstwerka (totalne umjetnosti) u kojoj se pojavljuju muzika uživo, videoprojekcije, teatar, literatura i ples. Ova predstava preispituje osjećaj evropejstva, iako je sam pothvat međunarodna kooperacija u regionu bez presedana u skorašnjoj historiji... Djelo postavlja pitanje šta znači biti individualno ili kolektivno evropejski. Clugove plesne sekvence izgledaju povremeno kao da je on personifikacija Evrope, ponekad kao da je Everyman (Obični čovjek) kojeg ta ista Evropa marginalizira…Bilo je uznemirujuće, pomalo jezovito, i očigledno jasno da ponekad nenaturalistična postavka može biti najrealnija."

Kritika se završava rijetko visokom ocjenom za predstavu u ovom, tradicionalno vrlo strogom listu – četiri zvjezdice. Ova ocjena izjednačuje "Evropu danas" sa nedavnim predstavama u Londonu, najvećih rediteljskih zvijezda današnjice Roberta Lepagea i Ive Van Hovea, dok su, recimo, skorašnje produkcije Comédie-Française (nacionalno francusko pozorište u Parizu) i Brooklyn Academy of Music u New Yorku, ocijenjene sa po tri zvjezdice.

I u Sloveniji se i dalje čitaju reakcije na predstavu "Evropa danas". Majda Širca, ministrica za kulturu Republike Slovenije, izjavila je za portal Sigledal.si: "Ovo je veoma potresna predstava, izuzetno dirljiva, u njoj je toliko čulne topline da nas gane tako kako mnogo predstava do sada nije uspjelo."

Predstava "Evropa danas" je koproducentski projekat East West Centra Sarajevo, Slovenskog narodnog gledališča Maribor i Evropske kulturne prijestolnice Maribor 2012.