Poklon studentima
30

Filozofski fakultet u Sarajevu bogatiji za najsavremeniju fono laboratoriju za učenje stranih jezika

A. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Filozofski fakultet u Sarajevu bogatiji je za najsavremeniju fono laboratoriju u kojoj će studenti i profesori imati priliku na jedan sasvim novi način izučavati strane jezike.

Dekan Filozofskog fakulteta Muhamed Dželilović nam je pojasnio da je ova laboratorija otvorena prošle godine, a da je nakon potpunog opremanja svom potrebnom tehnološkom opremom danas zvanično dostupna na korištenje svim studentima s Odsjeka za jezike, s posebnim akcentom na one koji izučavaju arapski i perzijski.

"Ova fono laboratorija je za nas od velike praktične koristi i najviše je namijenjena studentima s Odsjeka za orijentalnu filologiju i na njemu imamo tri katedre, to je arabistika, iranistika i turkologija. Naravno da će priliku da je koriste imati i svi ostali studenti s odsjeka na kojima se izučavaju jezici, a riječ je o najvećim svjetskim jezicima.

Ovakve vrste savremenih laboratorija koristi 10.000 ljudi u 89 zemalja širom svijeta. Veliki dio korisnika su obrazovne ustanove i upravo ovakav sistem rada i nastave je pokazao da je za 40 posto efikasniji od standardnog. Pomaže studentima da ostvare svoje ciljeve, usavrše kvalitet izgovora, a svakako pomognu i produktivnosti i zadovoljstvu svojih profesora.

"Ona je neophodna prije svega zbog pravilnog i potpunog rada na strukturi jednog jezika. Savremene laboratorije nisu kao klasične. Imamo jednu takvu na Filozofskom fakultetu koja služi samo za rad na fonetici, a savremene omogućavaju rad na svim segmentima jezika, na gramatici, sintaksi, a paralelno s tim i najsavremeniji oblik rada i na fonetskom planu. Profesori će predavati studentima, međutim, zanimljivo je da postoji mogućnost umrežavanja i predavanja na daljinu", naveo je dekan

Dželilović je naglasio da je prvi korak bilo kojem tipu otvaranja naše zemlje prema drugima zapravo jezik koji pomaže da upoznajemo druge kulture i razumijemo ih.

"Nažalost trenutno širom svijeta prisustvujemo velikom obliku ksenofobije, diskriminacije i govora mržnje upravo zbog toga što ne poznajemo dovoljno drugog i drugačijeg. Uskoro će na Filozofskom fakultetu biti otvorena ista jedna ovakva fono laboratorija prije svega za japanski jezik tako da će naši studenti naučiti nešto više o kulturi Istoka", naveo je Dželilović.

Za opremanje učionice i osiguranje potrebne najsavremenije opreme Međunarodni centar "Kralj Abdulah bin Abdulaziz za arapski jezik" iz Rijada je izdvojio 120.000 KM. Naveli su da ih je na ovakav projekt potakla sve veća zainteresovanost studenata za izučavanje arapskog jezika.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH istakao je da su ovakvi projekti pokazatelji uspješne saradnje između dviju zemalja koje obuhvataju različite oblasti od ekonomije i sigurnosti do obrazovanja.

"Ovo je jedan simboličan poklon studentima jer su snažne veze između BiH i Saudijske Arabije i nastavit ćemo podržavati bh. građane bez obzira na sve", poručio je ambasador.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naveo je da je ovo prva najsavremenija fono laboratorija u Kantonu Sarajevo i da će značajno poboljšati učenje stranih jezika i razviti još veću zainteresovanost kod studenata.

"Ovo je jedan dragocjen poklon gdje će naši studenti i profesori s Filozofskog fakulteta u ovoj fono laboratoriji na najsavremeniji način izučavati arapski, perzijski i sve druge jezike, ali će služiti i za operativne svrhe akademske komunikacije sa svijetom elektronskim putem", istakao je Škrijelj.