Festival filma za djecu i omladinu
29

Filmu "Avantura aviona kroz Sarajevo" Gran Prix festivala filma u Zenici

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U Multiplexu Ekran Zenica danas su odabrani najbolji filmovi XIV bh. festivala filma za djecu i omladinu.

Na XIV Festival filma djece i omladine "Zenica 2012" ukupno je bilo prijavljeno 76 filmova i to 36 njih u kategoriji dječijih filmova, odnosno učenika osnovnih škola, a 40 u kategoriji omladinskih filmova učenika srednjih škola.

Stručni žiri su sačinjavali Faketa Salihbegović-Avdagić, Nedžad Fejzić i Zijad Softić, koji su odabrali nominovane filmove, ali i najbolje u kategorijama.

U kategoriji osnovnih škola za igrani film bilo je nominovano deset filmova, a pobjednik je film "Povratak" autora Amara Ibrića, učenika "Prve osnovne škole" Srebrenik. U kategoriji dokumentarnih filmova nominovano je 12 filmova, a film "Srebrenik grad" autora Irme Mutapčić i Amara Ibrićića osvojio je prvu nagradu.

Grupa autora Osnovne škole Miroslav Krleža iz Zenice osvojila je prvu nagradu u kategoriji crtanog filma sa filmom "Bunar želja", dok je u kategoriji spotova film "Himna škole" autorice Amine Fetić učenice OŠ "Ćamil Sijarić" iz Nemile osvojila prvo mjesto.

U takmičenju srednjih škola u kategoriji igranog filma nominovano je deset filmova, a pobjednik u ovoj kategoriji je film "Surreal" učenika IV-4 razreda smjera Multimedija "Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije" Ilidža.

Autor Jasmin Vojičić, učenik "Srednje elektrotehničke škole" iz Sarajeva, osvojio je prvo mjesto u kategoriji dokumentarnog filma sa filmom "Sarajevski tramvaj".

Film "Malo nauke" Ahmeta Čolpe, učenika "Srednje elektrotehničke škole" iz Sarajeva, osvojio je prvo mjesto u kategoriji crtanog filma.

U kategoriji eksperimentalnih filmova prvo mjesto je osvojio film autora Marija Jeličića, Ermina Mujaka i Ensara Hadžića pod nazivom "Avantura aviona kroz Sarajevo", koji je odabran i za nagradu Grand Prix festivala.

Jedan od autora filma koji je osvojio nagradu Grand prix festivala, Mario Jeličić, izjavio je kako je sama ideja za film došla od predmetnog nastavnika, te da je ovo prvi put da su poslali svoj film na neko takmičenje.

"Od početka smo imali neke nade u dobre rezultate jer su nam i profesori rekli da nam je film dobar i da možemo očekivati dobre rezultate. Osjećaj je dobar prvenstveno jer smo najbolji u kategoriji u kojoj smo se takmičili, a osvojili smo i Grand prix festivala, to je velika stvar", po završetku festivala izjavio je jedan od autora filma "Avantura aviona kroz Sarajevo", Mario Jeličić.