Dani Sarajeva u Beogradu
0

Filmski program u saradnji sa SFF-om

Sarajevo-x.com
Na ovogodišnjem filmskom programu festivala “Dani Sarajeva” fokus je na kratkometražnim filmovima nastalim u prethodne tri godine na programu Sarajevo grad filma (SGF) u okviru Sarajevo Film Festivala.

Autori i autorice filmova su mladi ljudi, a filmovi se bave najrazličitijim temama, od “Muzeja prekinutih veza”, preko “Mahala” do “Šopinga”. Pored njih, na ovogodišnjem festivalu “Dani Sarajeva” bit će prikazana i četiri filma Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo – “11 KM”, “Ricochet”, “To je naše dijete” i “Liga izuzetnih džentlmena”, svi nastali tokom 2010. godine.

"Veliko nam je zadovoljstvo što u okviru Dana Sarajeva u Beogradu imamo priliku predstaviti mlade autore i njihove filmove kao i Sarajevo, grad koji otkriva nove nade regionalne kinematografije", istakla je Ivana Pekušić, koordinatorica projekta Sarajevo grad filma, te istakla kako je ovo jedinstvena prilika i najbolji način da se filmskim autorima u Beogradu prezentuju direktni rezultati rada edukativnog programa Sarajevo Film Festivala, Sarajevo Talent Campusa. "Ova vrsta prezentacije ujedno je i poziv mladim i zainteresovanim filmskim profesionalcima da se prijave i da ostvare učešće u ovom programu".

Povodom jubilarnog petog festivala “Dani Sarajeva” u Beogradu u Ustanovi kulture “Parobrod” bit će postavljen “Muzej Dani Sarajeva”. U muzeju će posjetioci imati priliku da vide, kako fotografije i snimke, tako i mnoge druge predmete koji su obilježili prethodne četiri godine festivala. Muzej će biti postavljen na početku festivala, 1. maja, a svečano otvaranje bit će 3. maja u 12 sati.

Na istom mjestu, 3. maja u 17 sati bit će održana promocija monografije "Sarajevo moj grad – mjesto susreta", autora Jasminka Halilovića, na kojoj je sarađivao i historičar Nihad Kreševljaković. Luksuzno dizajnirana dvojezična fotomonografija rađena je u organizaciji Udruženja URBAN iz Sarajeva od 2007. do 2010. godine.

“Želio sam napraviti jednu realnu, ali pozitivnu, ličnu priču o Sarajevu i objaviti je u modernoj knjizi kakve imaju veliki gradovi svijeta. Prikazati ovaj jedinstveni grad duge i burne prošlosti najbolje kako znam i drugačije negoli je dosad prikazan", kazao je Halilović.

Više informacija o Festivalu na zvaničnoj internet prezentaciji www.danisarajeva.com.