Sarajevo
0

Filmski festival "Pravo ljudski" 13.11./16.11

FENA
U Sarajevu će od 13. do 16. novembra biti organizirano treće izdanje Filmskog festivala o ljudskim pravima "Pravo ljudski".

Sarajevskoj će publici biti predstavljeno 17 dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta, najavljeno je iz organizacije Festivala.

Prvi put festival će organizirati i program za srednjoškolce "Zumiraj prava", koji će obuhvatiti konkurs za najbolju "Pravo ljudski" fotografiju te istoimeni filmski program na kojem će biti prikazani dokumentarni filmovi s namjerom da edukuju, povećaju svjesnost i potaknu mlade na razmišljanje o poštivanju i kršenju ljudskih prava.

"Zumiraj prava" namijenjen je svim učenicima dobi između 14 i 18 godina, a cilj mu je da kroz fotografiju i film širi kulturu ljudskih prava te omogući mladima aktivno i kreativno učešće u programu.

Ovogodišnji će festival otvoriti film "Najveća tišina: Silovanje u Kongu", na čijoj će projekciji biti prisutna autorica, dvostruka dobitnica nagrade "Emmy" Lisa F. Jackson. Nakon projekcije uslijedit će javni razgovor o silovanju kao oružju rata.

Tokom festivalskih dana, bit će prikazan i film palestinske redateljice Ibitsam Salh Mara’ana "Tri puta razvedena", koji je proglašen za najbolji izraelski dokumentarni film na DOC AVIV filmskom festivalu. Redateljica će također prisustvovati projekciji i diskusiji.

Gošća festivala bit će i španjolska redateljica Monica Lleo, autorica filma "Na kraju tunela" koji tematizira uzroke i posljedice raspada bivše Jugoslavije.

U Sarajevu će biti i nagrađivani redatelj Gerard Maximin Gmax, autor filma "Lica", kao i kinematograf filma "Sjena svete knjige".

Festival će biti otvoren u 18 sati u kinu Obala Meeting Point, dok će se projekcije naredna tri dana održavati u Domu Oružanih snaga BiH.

Zatvaranje festivala posljednjom projekcijom i koncertom održat će se u kinu "Bosna".