Kultura
3

Filmski autori iz cijelog svijeta u Sarajevu: Film.factory nas ohrabruje da budemo svoji

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pod mentorstvom jednog od vodećih reditelja današnjice, Bele Tarra, na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju od februara djeluje jedinstveni trogodišnji doktorski studij Film.factory, na kojem se obrazuje 16 mladih filmskih autora iz cijelog svijeta.

Tarr je ovaj ambiciozni program, koji objedinjuje teoretski i praktični rad, razvio u saradnji sa eminentnim filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, a mladi stvaraoci iz 13 zemalja će o filmskoj umjetnosti u naredne tri godine učiti od najboljih. Na kraju će svi imati najmanje jedan dugometražni film.

Tarr motivacija za dolazak u Sarajevo

Činjenica da je Tarr mentor ovog doktorskog studija, ali i njegov idejni tvorac, motivirala je brojne mlade autore iz cijelog svijeta da dođu u Sarajevo.

Jedan od njih je Meksikanac Sergio Flores Torija. Kako kaže u razgovoru za Klix.ba za njega je ovo velika prilika. Godinama se divio Beli, a sada može učiti od njega.

"U historiji kinematografije nije postojala slična škola u kojoj radite sa nekim od najvažnijih reditelja svijeta. Reditelji koji će doći imaju stil sličan mom i utjecali su na moje stvaralaštvo. Bit će tu i jedan moj sunarodnjak, reditelj Carlos Reygados, koji je prošle godine osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu. Divim mu se godinama tako da je ovaj studij savršena kombinacija. Osim toga, Sarajevo je fantastičan grad", kazao je Flores Torija.

Sličnu motivaciju imao je i André Gil Mata kada je odlučio doći u glavni grad BiH.

"Bela Tarr je jedan od umjetnika koje najviše poštujem. Otkako sam prvi put pogledao neke od njegovih filmova, oduševljava me njegov rad i nisam mislio da ću imati priliku učiti od njega", rekao je Gil Mata. Dodaje da je način na koji Tarr predaje način na koji on vidi kinematografiju, filozofiju i umjetnost.

Mlada filmska rediteljica Marina Radmilac iz Beograda smatra da je Film.factory odlična i jedinstvena škola.

"Jedinstvena je po tome što nas ohrabruje i podržava da snimamo art filmove, što je sada veoma teško zbog toga što novac sve više odlazi na komercijalne filmove. Mi smo ovdje ohrabreni da radimo ono što želimo, imamo podršku prvenstveno Bele, a zatim i ostalih profesora i gostujućih predavača. Ohrabreni smo da budemo svoji i radimo ono što mi želimo", ističe Radmilac.

Tarr se zbog Film.factoryja preselio u Sarajevo. Na naše pitanje da li se i u jednom trenutku kaje zbog takve odluke, odgovara da nema vremena razmišljati o sebi.

"Moram razmišljati o poslu i misliti na studente. Srećom, nemam vremena da razmišljam o sebi, ali i ja sam ljudsko biće i nekada se osjećam loše, nekada dobro. Isti sam kao i svi ostali", kaže Tarr za Klix.ba.

Filmski stvaraoci moraju biti slobodni

Prominentni mađarski reditelj se za podučavanje i rad s mladim rediteljima odlučio nakon što je stavio tačku na svoj rediteljski posao.

"I ranije sam predavao, ali sam uvidio da su filmske škole tu samo da obrazuju, a da istovremeno ignoriraju osobnost mladih filmskih stvaralaca. Smatram da ih moramo osloboditi i dozvoliti im da budu onakvi kakvi jesu", rekao je Tarr.

Sa studentima je, ističe, zadovoljan. Svi vrijedno rade, talentirani su, pametni i senzibilni, no još uvijek ne želi davati ocjene da li među njima ima budućih dobitnika najprestižnijih filmskih priznanja.

"Na putu smo. Ovo je trogodišnji studijski program i sada ne mogu prosuditi jer proces traje. Imamo tri vrste aktivnosti. Jedna je teoretska u okviru koje svjetski poznati filmski historičari dolaze i sa studentima analiziraju filmove. To je tradicionalno obrazovanje, a s druge strane imamo iskusne filmske stvaraoce koji će voditi radionice. Treća stvar je da radimo na snimanju njihovih vlastitih filmova i to je glavni dio studija. Kada filmovi budu spremni moći ćemo reći da li smo zadovoljni, sada je prerano. Volim ih i vjerujem im, ali vidjet ćemo kakvi će biti njihovi filmovi", zaključio je Tarr.

Neki od predavača Film.factoryja bit će Gus van Sant, Fridrik Thor Fridriksson, Jean-Michel Frodon, Jonathan Romney, Thierry Garrel, Tilda Swinton, Aki Kaurismaki, Andras Renyi, Fred Kelemen, Kirill Razlogov, Jytte Jensen, Jim Jarmush...