22. i 23. oktobra
0

Filmske projekcije posvećene Narandžastoj alternativi u SARTR-u

Klix.ba
U ponedjeljak 22. oktobra i utorak 23. oktobra, s početkom u 18:30 sati, svi posjetioci Centra društvenih aktivnosti Sarajevskog ratnog teatra u sklopu izložbe posvećenoj Narandžastoj alternativi, imat će priliku pogledati dva dokumentarna filma: "Patuljci idu u Ukrajinu" i "Major ili Revolucija patuljaka".

Večeras, u 18:30 sati, svi posjetioci Centra društvenih aktivnosti će moći pogledati film "Patuljci idu u Ukrajinu", iz 2003. godine, u trajanju od 56 minuta, a u režiji Mirosława Dembinskog. Film prati dešavanja u Ukrajini u vrijeme Narandžaste revolucije, njenu povezanost sa Narandžastom alternativom i Majorom, kao inspiracijom za djelovanje, te veliku simboličnu inicijativu provedenu u Ukrajini, u znak otpora režimu, koja je obuhvatila čitavu zemlju..inicijativu pletenja velikog narandžastog šala.

U utorak, također od 18:30 sati, u istom prostoru, bit će prikazan dokumentarni film "Major ili Revolucija patuljaka" iz 1989. godine, u trajanju od 40 minuta. Režiju za ovaj film potpisuje poznata poljska režiserka dokumentarnih filmova Maria Zmarz-Koczanowicz.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a prikazivanje filmova su omogućili organizatori izložbe.

Izložba "Narandžasta alternativa" je otvorena za posjetioce do 25. oktobra 2012. godine.