Histerija u SAD-u
0

Filmska legenda Woody Allen pred optužbama za seksualno uznemiravanje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Woody Allen, režiser i četverostruki dobitnik Oscara poznat po svojim komedijama s neurotičnim likovima, postaje dio američke histerije u vezi sa seksualnim uznemiravanjem, jer mu se na teret stavlja da je zlostavljao svoju kćerku.

Njujorčanin (82) koji u prosjeku jednom godišnje predstavi novi film, sakupio je do sada više od 50 naslova, a smatra se filmskim genijem iako nije uvijek obožavan među kritičarima.

Nedokazane tvrdnje usmjerene protiv njega kazuju da je više od 25 godina zlostavljao svoju usvojenu kćerku, od njene sedme godine, ali i da je imao odnos sa usvojenom kćerkom prethodne supruge.

Woody Allen, rođen 1. decembra 1935. kao Allen Konigsberg u porodici jevrejskih imigranata druge generacije u New Worku, proveo je veći dio djetinjstva u svojoj bruklinškoj sobi, praktikujući magične trikove ili svirajući klarinet.

No, od početka je, kaže, sanjao o tome da bude kao Godard, Fellini, Truffaut ili Resnais, njegovi filmski uzori. Kao scenarista, glumac i režiser osvojio je četiri Oscara i nominovan je 20 puta u zadivljujućoj karijeri koja je često zamagljena njegovim ličnim životom.

S partnericom Diane Keaton je napravio neke od svojih najpopularnijih filmova, uključujući romantične komedije "Annie Hall" i "Manhattan".

Mia Farrow, s kojom je Allen 12 godina bio u braku, pojavila se u 13 njegovih filmova, uključujući "Hannah and Her Sisters", jedan od njegovih najvećih komercijalnih uspjeha.

Njihova veza pukla je 1992. godine, kada je Farrow otkrila da je Allen imao gomilu fotografija gole Soon-Yi, njene usvojene kćerke iz prethodnog braka s pijanistom Andreom Previnom.

Allen i Soon-Yi su nakon toga stupili u bračnu vezu i još uvijek su zajedno. Imaju dvoje dece.

Dilan Farrow, njegova posvojena kćerka iz prvog braka, tvrdi da ju je Allen seksualno napao. Optužbe za seksualno uznemiravanje podstaknute su aktuelnom histerijom seksualnih uznemiravanja u SAD-u.

Za vrijeme televizijskog intervjua Dylan Farrow je ove nedelje pažljivo opisala svog oca kao lažljivca.