Damir Nemir Janeček
0

Filmovi u Stocu bave se bitnim temama

FENA
Drugi festival kratkog filma održat će se od 4. do 8. jula u Stocu. Selektor festivala je mladi bh. režiser Damir Nemir Janeček, koji se režijom bavi multimedijalno.

Radio je nekoliko kratkih filmova. "Dogodilo se na groblju" je prikazan u takmičarskoj selekciji Motovun Film Festivala. Njegov dokumentarni film "Halid Bunić - Vječni" dobio je nekoliko nagrada za najbolji dokumentarni studentski film i bio prikazan na mnogim festivalima. A bit će prikazan i to na zahtjev direktora Festivala u Stocu i na ovom festivalu. Bavi se i filmskom kritikom.

O filmovima koji će biti prikazani u Stocu, s Damirom Janečekom razgovarala je novinarka Nermina Omerbegović.

FENA: Festival kratkog filma Stolac, događa se drugi put, a prijavljeno oko 200 filmova. Koji su bili kriteriji selektora pri izboru filmova?

Janeček: Pri izboru primarno mi je bila tema, tj. o čemu pričaju ti filmova, a potom ideja, tj. šta ti filmovi govore, te vizualni identitet, stil - način na koji se priča priča. Mogu reći da sam imao predrasudu prema filmovima koji stižu u Stolac, jer sam mislio da će to biti odroni. Iznenadilo me kada sam vidio koliko jako dobrih filmova ima iz cijelog svijeta. Naravno ima i šupljaka, no oni me nisu uspjeli prevariti.

FENA: Da li slučajno postoji neka zajednička crta za odabrane filmove?

Janeček: Zajednička crta je da se bave jako bitnim problematikama. Govore o nasilju djece u Engleskoj koji je ogroman problem i koji će tek, nedaj Bože, kod nas doći. Govore i o potrebi da se vrijeme provodi na internetu. Ima jako aktualnih ali univerzalnih tema.

FENA: Šta kao mlad autor, koji se našao u ulozi selektora misliš o ovom i drugim sličnim festivalima?

Janeček: Poznajem mnogo festivala. Stolac ću posjetiti prvi put pa ne mogu ništa reći. Osim da je super što su projekcije vani, što je rijeka i priroda tu…

FENA: I tvoj film “Halid Bunić vječni“ bit će prikazan na Festivalu?

Janeček: Direktor festivala je želio da moj film bude u takmičarskoj selekciji iako sam ja na to prigovorio pa ga je uklonio. On je film uzeo kako bi Halidu, koji je glavni lik filma, a inače kinooperater na filmu, dao nagradu za doprinos i rad na filmu. Iskreno, nemam ja s tim velikih problema. Meni je svaki film film, ja svoj film smatram dobrim, i želim da ga se gleda. Ne vidim tu ništa nepravedno.