Kultura
2

Filmovi Šejle Kamerić u ponedjeljak u SARTR-u

Klix.ba
U ponedjeljak, 28. aprila, s početkom u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) će se održati projekcije filmova “Sreća”, “Šta ja znam” i “Apollo: Prvo ratno kino” autorice Šejle Kamerić. Projekcije se održavaju u sklopu Modula memorije 2014. i ulaz je besplatan.

Film “Sreća” (Glück) u trajanju od 17 minuta ostvaren je u bh.-njemačkoj koprodukciji 2010. godine. Režiju i scenario potpisuje Šejla Kamerić, producenti su Amra Bakšić Čamo, Jovan Marjanović i Elvira Geppert iz produkcijskih kuća SCCA/Pro.ba i Geppert Production. Direktor fotografije je Vladimir Trivić, a montažer Timur Makarević. U filmu glume Milena Dravić i Olga Kolb. Film je inspiriran zbirkom pripovjedaka Mirka Kovača "Nebeski zaručnici". Kao mantre, ove riječi su instrument razmišljanja koji gledatelja vodi u drugačiju dimenziju, gdje potraga za srećom postaje jedini način preživljavanja. Ovaj film je sjećanje, zona u kojoj vrijeme postoji na drugačiji način. Autorica Šejla Kamerić je za ovo ostvarenje na Zagreb Film Festu osvojila specijalno spominjanje u svojoj kategoriji zbog kako je žiri naveo - "Originalnog načina na koji je publiku provela putem između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti".

Ostvarenje "Apollo: Prvo ratno kino" govori o ratnoj 1993. godine kada je Sarajevo bilo grad pod opsadom. Uprkos svemu mala grupa entuzijasta otvara prvo ratno kino koje za njih predstavlja razliku između preživljavanja i življenja. Nakon dvadeset godina tragovi tog življenja izlaze na površinu.

Film "Šta ja znam" nastao je u režiji Šejle Kamerić i Timura Makarevića. Radnja filma odvija se u jednoj kući oko koje su ljubavne priče prepletene. Jedna ljubav utiče na drugu. Duhovi ljubavi ostaju da tragaju za odgovorom na isto pitanje: "Šta ja znam o ljubavi?". Priča je napisana kao sjećanje na tuđe ljubavi čiji svjedok autorica nije bila. Kuća u priči je stvarna.

Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka umjetnica koja se bavi videom, filmom, instalacijom i opremom knjiga. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za grafički dizajn. Od 1994. do 1997. godine radila je sa dizajnerskom grupom “Trio” u Sarajevu, da bi od 1997. do 2000. godine radila kao umjetnički direktor reklamne agencije “Fabrika”. Od 2003. je član Evropskog parlamenta za kulturu. Njen kratki film “Šta ja znam” nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu “Croosing Europe” u Linzu 2007. godine te je učestvovao u programu Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine. Od 2007. je korisnica jednog od najvećih svjetskih programa za pomoć umjetnicima Residency grant kao i članica DAAD‐a (German Academic Exchange Service). Članica je balkanske grupe umjetnika koji rade na projektu vizuelizacije tranzicije Balkana u društva kapitalizma i procesa stvaranja i raspadanja nacionalnih