Kultura
7

Filmovi koje danas ne biste trebali propustiti na SFF-u

Piše: A. Dž.
I danas će na Sarajevo Film Festivalu publika moći uživati u bogatom programu žanrovski različitih filmova. Iz Direkcije SFF-a za danas, između ostalih, preporučuju da pogledate "Hotel ljubavi" koji se prikazuje u sklopu programa Kinoscope.

"Hotel ljubavi" donosi priču o jednom od najprivatnijih i najskrivenijih mjesta u Japanu, hotelu Anđeoske ljubavi u Osaki, gdje gosti različitih životnih dobi i društvenog statusa odsjedaju svega par sati kako bi u miru uživali u intimnim trenucima, a čija se uprava bori protiv sve konzervativnije vlasti.

Film su režirali Philip Cox i Hikaru Toda, projekcija je u 12:00 sati u Meeting Pointu.

Još jedan film iz programa Kinoscope danas ne biste trebali propustiti. Riječ je o ostvarenju "U vezi s nasiljem" reditelja Gorana Huga Olssona.

Film je retrospektivni pregled afričkih pokreta za nezavinost zasnovan na poznatoj knjizi Frantza Fanona "The Wretched of the Earth" (zemaljski plaćenici). Radnja prati ustanke koji su rezultirali svrgavanjem kolonijalne vlasti u Africi.

Ovo ostvarenje možete pogledati u 14:00 sati u Cinema Cityju.

Sarajevo Film Festival Guests Presents donosi film "Radnici" reditelja Josea Luisa Vallea. U središtu radnje je Rafael koji već 30 godina radi kao čistač u istojn fabrici sijalica. Zadnji dan pred penziju kupuje cipele za tu priliku, ali poslodavac mu govori da kao ilegalni imigrant iz Salavadora nema pravo na penziju.

Preporuka dolazi za još jedan film iz programa Kinoscope. To je "Ida" reditelja Pawela Pawlikowskog.

Radnja se dešava u Poljskoj 1962. godine. Lijepa 18-godišnjakinja Anna se sprema da postane opatica u samostanu u kojem živi od djetinjstva. Prije nego što se zaredi saznaje da ima tetku koja mora upoznati. Na tom putovanju saznaje da je Jevrejka i to je navodi na potragu za istinom o vlastitim korijenima.

Danas svakako ne propustite pogledati i ostale filmove iz takmičarske selekcije, ali i drugih programa SFF-a. Više informacija potražite na stranici sff.ba.