Kultura
2

Film Woodyja Allena "Blue Jasmin" prikazan pred prepunim Ljetnim kinom

FENA
Woody Allen (Foto: AFP)
Woody Allen (Foto: AFP)
Film "Blue Jasmin" svjetski priznatog reditelja i scenariste Woodyja Allena prikazan je sinoć pred prepunim Ljetnim kinom hej! na 19. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Uloge u ovom filmu ostvarili su Cate Blanchett, Alec Baldwin, Louis C.K., Sally Hawkins i Bobby Cannavale.

Nakon što se sve u njenom životu počinje raspadati, uključujući i njen brak s bogatim poslovnim čovjekom Halom (Alec Baldwin), elegantna ljubimica društvene scene New Yorka, Jasmin (Cate Blanchett), seli se u skromni stan svoje sestre Ginger (Sally Hawkins) u San Franciscu kako bi ponovo pokušala "stati na noge".

To međutim nije tako jednostavno jer Jasmin nosi teret braka u kojem je bila prevarena, a muž je cijelo bogatstvo stekao malverzacijama zbog čega je završio u zatvoru i tamo počinio samoubistvo.

Jasmin je doživjela i nervni slom. Pokušavajući ponovo složiti kockice počinje raditi kao ispomoć u zubarskoj oridinaciji.

Njen život se poboljšava kad upoznaje bogatog Dwight Westlake, koji želi postati kongresmen u Californiji. On ju planira oženiti sve dok ne sazna da mu je lagala o o svom životu.

Woody Allen je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih filmskih stvaralaca. Iza njega je bogata karijera scenariste, režisera, glumca i producenta, duga više od trideset godina

"Blue Jasmin" još je jedan u nizu uspješnih filmova ovog 77-ogodišnjeg režisera.

Allen je filmom "Midnight in Paris" iz 2011. godine sedmi put nominiran za Oscara za najboljeg režisera, a četrnaesti (i rekordni) put za isti je film nominiran i za Oscara za najbolji originalni scenarij, kojeg je i osvojio.