Šokantna priča
31

Film "Tajna autobusa smrti" govori o zločinima u Ahatovićima za koje niko nije odgovarao

S. Š. U.
Premijera filma "Tajna autobusa smrti" (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je u kino sali općine Novi Grad prezentiran dokumentarni film "Tajna autobusa smrti" autora Avde Huseinovića koji govori o zločinima počinjenima nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika koji su se dogodili u junu 1992. godine.

Premijera filma organizirana je povodom tri decenije od početka opsade Sarajeva i agresije na BiH, a autor Avdo Huseinović ističe da je "Tajna autobusa smrti" priča o velikom nekažnjenom zločinu nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika.

Ranije je Huseinović kao novinar pisao o tom tragičnom događaju, no tek kada je snimao izjave za film, došao je do šokantnih podataka, te smatra priču ovoga filma jednom od najšokantnijih.

"Priča je o velikom nekažnjenom zločinu koji je svoj epilog imao baš 14. juna 1992. godine u mjestu Sokolina kod Srednjeg kada je 48 Bošnjaka iz Ahatovića ubijeno u autobusu sarajevskog GRAS-a mada su brojni zločini počinjeni i prije tog 14. juna u periodu od 2. juna do 14. juna u prvom logoru na području sarajevske općine Novi Grad u Rajlovcu, a onda i brojna ubistva u i oko Ahatovića, posebno na lokalitetu Ranovača kada je slomljen otpor branilaca Ahatovića", istakao je Huseinović.

Na tom lokalitetu nalazile su se i osobe koje su ranije preživjele logor smrti "Vuk Karadžić" u Bratuncu, koji su razmijenjeni u Visokom pa su u pokušaju da dođu u Sarajevo, ponovno postali žrtve.

"Među ljudima koji su ubijeni su i osobe sa područja općine Ilijaš, iz sela Bijača. Ovo je priča o velikom zločinu na jednom malom prostoru", kazao je Huseinović.

Smatra da je veoma važno poručiti Tužilaštvu BiH da se radi o nekažnjenom zločinu, a da se sve zna jer neki od zločinaca žive na prostoru manjeg bh. entiteta, samo nekoliko kilometara od mjesta gdje se film večeras premijerno prikazuje.

"Tužilaštvo zna izvršioce ovog zločina. Historijske činjenice su nešto što treba obnavljati, kako bi ostalo svjedočanstvo. Ako nešto nije ispričano, za 50 godina negatori će tvrditi da se nije ni desilo", istakao je Huseinović.

Naglasio je da su se već pred Haškim tribunalom mogla čuti lažna svjedočenja o tome da su zločine u Ahatovićima počinili branioci BiH.

Huseinović zaključuje da u budućnosti treba djelovati preventivno, "jer naivni ljudi nespremni dočekaju period kada školski drugovi i komšije čine zločine nad njima".