15. augusta
0

Film "Snijeg" Aide Begić otvara 14. SFF

FENA
Jedan od najprestižnijih filmskih festivala u regionu, Sarajevo film festival (SFF), otvorit će film "Snijeg" rediteljice Aide Begić.

Na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu 14. SFF-a najavljeno je da će ovaj film, 15. augusta biti prikazan paralelno u Narodnom pozorištu Sarajevo i Heineken Open Airu. Za zainteresirane bit će pripremljeno 3.500 ulaznica.

"SFF će i ove godine sarajevskoj publici predstaviti najbolja filmska ostvarenja "art house" umjetnika. Potvrđeno je prikazivanje filma "Happy-go-lucky" jednog od najboljih filmski reditelja današnjice Mikea Leigha koji će i doputovati u Sarajevo da bi prisustvovao projekciji", najavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Publika u Heineken Open Airu uživat će i u ostvarenju "Three Monkeys" Nurija Bilgea Ceylana koji je na ovogodišnjem festivalu u Kanu dobio nagradu za najboljeg reditelja. Jedan od najpopularnijih i najtraženijih filmova ove godine "Waltz with Bashir" izraelskog reditelja Ari Formana također će biti prikazan na 14. SFF-u.

U okviru SFF-a bit će organiziran i drugi Sarajevo Talent Campus na kojem će predavači biti Mike Leigh, Slavoj Žižek, Terry George i Nuri Bilge Ceylan. Konkurs za prijavu zatvoren je 20. juna, a spisak odabranih bit će objavljen 15. jula. Ove godine Campus će obuhvatiti četiri sekcije: režiju, scenarij, glumu i produkciju.

U Meeting pointu danas je potpisan i ugovor o nastavku suradnje između SFF-a i Općine Novi Grad koji predviđa projekciju filmova prikazanih na Heineken Air Openu.

"Projekcije će biti u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad i otvorenom prostoru na Dobrinji. Drago mi je što se nastavlja ova saradnja sa SFF-om i što će građani Općine Novi Grad biti u prilici da među prvima vide ova vrijedna filmska ostvarenja", kazao je načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić.

  1. SFF bit će održan od 15. do 23. augusta.