Kultura
3

Film "Sirovije" u fokusu drugog dana Zumiraj prava programa

Klix.ba
Drugi dan Zumiraj prava programa obilježit će projekcija kontroverznog holandskog filma “Sirovije“ autorice Anneloek Sollart.
Foto: Vanja Čerimagić
Foto: Vanja Čerimagić

U filmu “Sirovije“ petogodišnji Tom jede samo sirovu hranu. Tako želi njegova majka jer vjeruje u dijetu od sirove hrane, za koju kaže da je najzdravija, iako kasnije u bolnici Tomu dijagnosticiraju neuhranjenost. Da li joj treba dozvoliti da i dalje hrani Toma sirovom hranom ili vlasti trebaju reagovati? Projekcija filma održat će se u Art Kinu Kriterion sa početkom u 20 sati i 15 minuta, u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije, a poslije projekcije će publika imati priliku doksati sa Suzan van Steenwijk, snimateljicom filma.

Inače, u nedjelju se od 11 sati nastavljaju radionice o (h)aktivizmu i (re)dizajnu i umjetnosti, a dan će obilježiti i dvije radionice “To je naša budućnost“ koje se organizuju u saradnji sa dva prijateljska Festivala, Slobodnom Zonom iz Beograda i DokuFestom iz Prizrena.

Foto: Vanja Čerimagić
Foto: Vanja Čerimagić

U sklopu radionica prikazat će se nekoliko kratkih filmova mladih autora i autorica koji se tiču društveno angažiranih tema, a to su “Kak je doma“(Kaja Šišmanović, Hrvatska, Srbija), “Ispit Zrelosti“ (Smirna Kulenović, Bosna i Hercegovina, Srbija), “Kčerka“ (Rrita Berisha, Kosovo), “Kapllan“ (Kenan Palusha, Kosovo), “Ovaj film žudi za interpretacijom“ (Vernon Shukriu, Kosovo), “Laetitia“ (Laureta Pacarizi, Kosovo), “Seljim“ (Edin Alija, Kosovo).

Nakon toga škola kreativnog dokumentarnog filma ACTive predstavit će svjetsku premijeru zajedničkih ostvarenja mladih autora iz Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine - “Ćaskanje“ (Darko Aleksovski, Sanja Rašević, Venesa Musović), “Otpaci“ (Aleksandra Aleksovska, Andi Thaqi, Jovanche Nedelkovski), “Česma u ljeto“ (Edin Alija, Mila Radonjikj, Vanja Ristić), “Iznutra“ (Lejla Mušanović, Norika Šefa, Relja Pekić) i “Nevidljive“ (Ishak Jaliman, Monika Šimunac, Nita Zeqiri). Nakon projekcija će biti upriličeni razgovori, popularno doksanje sa autorima i autoricama, saopćili su organizatori Pravo ljudski filmskog festivala.