"Nostalgični satovi"
0

Film Šemsudina Gegića na Al Jazeerinom festivalu

FENA
Šemsudin Gegić
Šemsudin Gegić
Film "Nostalgični satovi" bh. reditelja Šemsudina Gegića selektiran je u kategoriju dugog dokumentarnog filma ovogodišnjeg šestog izdanja prestižnog Al Jazeera internacionalnog festivala dokumentarnog filma, koji će od 19. do 24. aprila biti održan u ekskluzivnim salama multimedijalnog centra u Kataru.

Gegićevo ostvarenje uvršteno je među 51 film iz cijelog svijeta u spomenutoj kategoriji festivala.

Reditelj Gegić je istaknuo danas za Fenu da je direktor Festivala Abbas Arnaout dan prije na konferenciji za medije naglasio da je ove godine oboren rekord u broju prijavljenih filmova. Riječ je o 968 prijavljenih ostvarenja iz cijelog svijeta, od kojih je selektorski tim odabrao njih 198 iz 93 zemlje.

On je naglasio da je u ovogodišnjem izdanju, uz prijave najmoćnijih svjetskih nezavisnih filmskih produkcija, i 50 najmoćnijih televizija svijeta prijavilo svoje filmove u kategoriji kratkog, srednjeg, dugog i studentskog dokumentarnog filma.

Za kategoriju kratkog filma prijavljena su 362 filma, kategoriju dugog 176, a 275 za kategoriju srednjeg metra te 73 za studentski film.

Film "Nostalgični satovi", rađen u produkciji "Flash" produkcije iz Sarajeva i FTV, takmičit će se za Al Jazeera zlatnu nagradu i Nagradu stručnog žirija.

O nagradama će odlučivati 15-člani žiri sastavljen od najzvučnijih imena iz filmske industrije cijelog svijeta.

"Nostalgični satovi" je teška i istinita priča o hiljadu djece iz BiH različitih nacionalnosti po koje je vođa libijske revolucije Muamer Al Gadafi 1992. godine poslao brod "Karnata" da ih evakuiše s ratom zahvaćenih prostora. Djeca su tamo, mimo prvobitnih predviđanja, ostala dvije godine i nakon potpisivanja prvog primirja 1994. godine vraćena u Split i BiH.

Mnoga od djece kasnije su ranjena, neka izgubila i život, a veliki broj ih je izgubio članove svojih porodica i prijatelje u ratu.

Nakon 15 godina Gadafi je izrazio želju da tu djecu ponovo vidi i njihovim ponovnim odlaskom u Libiju počinje filmska priča "Nostalgičnih satova". Djeca su u izbjeglištvu iz Libije pisala svojim roditeljima u BiH, a pisma je u jednoj knjižici sakupio njhov nastavnik Fadil Konaković iz Goražda.

"Krenuo sam tragom tih pisama i došao do stotinu djece po koje je Gadafi poslao avion, nakon čega smo otišli u Libiju te obišli nekadašnji izbjeglički kamp. Tamo smo napravili sjajne kadrove, ali i zabilježili sjećanja i strahovite emocije te djece, sada već odraslih ljudi", istaknuo je Gegić.