Nakon Cannesa
0

Film "Priče iz zlatnog doba" otvara 15. SFF

Sarajevo-x.com
Dok se polako finalizira lista filmova za Takmičarski program, koji će i ove godine obilovati mnoštvom međunarodnih i regionalnih premijera, Sarajevo Film Festival objavljuje da je čast otvaranja njegovog 15. izdanja pripala rumunskom flmu "Priče iz zlatnog doba" autora Cristiana Mungiua, uz kojeg režiju potpisuju Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu i Ioan Uricaru.

Film, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu, će sarajevska publika imati priliku vidjeti prve noći Festivala u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu Heineken. Projekciji će prisustvovati Cristian Mungiu, te većina autora ovog ostvarenja.

"Priče iz zlatnog doba" je film od šest epizoda (sarajevska publika će vidjeti kansku verziju od pet) koji govori o urbanim mitovima iz posljednje decenije Čaušeskuovog režima koje je upravo njegova propagandna mašina nazvala “Zlatnim dobom“. To su priče koje su se godinama prepričavale u dugim redovima za hranu, za koje nije bilo važno ni da li su se zaiste desile ili su plod mašte narodnih pripovjedača. Te priče su pružale zadovoljstvo i predstavljale svojevrsnu osvetu režimu, koji je shvatajući sebe preozbiljno, uporno pokušavao u potpunosti kontrolisati ljudsku svakodnevicu.

Majstorstvom velikog režisera i scenariste, Mungiu je uspio na platnu oživjeti duh vremena osamdesetih u zemljama Istočne Evrope, kojoj je i bivša Jugoslavija, uz sve različitosti, pripadala. "Priče iz zlatnog doba" vraćaju u sjećanje, ne samo društveno uređenje tog dijela svijeta nego i miris kuhinje, zvukove radijskih emisija, boje i arhitekturu tadašnjih haustora i zajedničkih terasa.

U jednom od intervjua producent, autor scenarija i režiser dvije od šest epizoda, sada već priznati filmski genije ovjenčan Zlatnom palmom Cannes Film Festivala za film "4 mjeseca, 3 sedmice i 2 dana", Cristian Mungiu ističe da je želio napraviti film koji će priznati kritika, ali koji će prije svega otvoriti srca široke filmske publike.

Pogledajte trailer filma: