Kultura
0

Film "Opasan život" najavit će Queer Film Festival

FENA
Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba organizuje filmsku projekciju dokumentarnog filma "Dangerous Living: Coming Out in the Developing World/Opasan život: Coming out u zemljama u razvoju" redatelja Johna Scagliottija.

Film prati lične i aktivističke priče lezbejki, gejeva, biseksualnih i trans aktivista/aktivistica iz Afrike, Azije i Latinske Amerike o njhovoj borbi za ostvarenje osnovnih ljudskih prava u sredinama u kojima žive.

U okviru iste večeri bit će prikazan i kratki dokumentarni film ‘GAY?’ reditelja Jean-Gabriel Periot-a u saradnji sa Pravo ljudski - Human Rights Film Festivalom.

Nakon filmskih projekcija bit će upriličen razgovor o temi "Aktivizam - šta to za mene znači?"

Ovo će biti prva u nizu mjesečnih filmskih projekcija ‘Na-strani’, koje će sarajevskoj publici prikazati životne priče LGBTIQ osoba, obilježavajući na taj način bitne datume za LGBTIQ aktivistički pokret- - dan borbe protiv homofobije, Stonewall pobuna u Njujorku 1968. godine i druge.

IZ udruženja Q ujedno su najavili i predstojeći Queer Sarajevo Festival, koji će se održati od 24. do 28. septembra.

Queer Sarajevo Festival je zamišljen kao prostor prezentacije i kreiranja različitih umjetničkih formi koje će izazivati i preispitivati heteronormativne i patrijarhalne vrijednosti, posebno one koje se tiču pitanja identiteta i seksualnosti, viđenih u kontekstu roda, spola i seksualne orijentacije.