Ceremonija proglašenja pobjednika
7

Film "Onakvi kakvi jesmo" pobjednik 7. Pravo ljudski festivala

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Film "The Way We Are (Onakvi kakvi jesmo)" portugalskog autora Pedra Filipea Marquesa pobjednik je 7. Pravo ljudski festivala koji je zatvoren večeras u sarajevskom kinu Meeting Point.

Riječ je o filmu u kojem vječiti proleter Armando i njegova žena Marie dijele vizije kao partneri u zločinu, pretvarajući svakodnevni život u kratku komediju o tome šta im država u propadanju još može ponuditi.

Nagradu za najbolji Zumiraj prava film za mlade osvojio je "Ai Weiwei: Never Sorry(Ai Weiwei: Bez kajanja)" autorice Alison Klayman koji govori o kineskom disidentu digitalnog doba koji inspiriše publiku širom svijeta i briše granice između umjetnosti i politike.

Posebno priznanje u ovoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu "The Real Social Network (Prava društvena mreža)" autora Srđana Keče, Ludovice Fales i Isis Thompson.

Nagradu za najbolju Pravo ljudski fotografiju osvojila je Alma Džaferović iz Sarajeva.

Nakon proglašenja pobjednika prikazan je film "A Better Life Is Elsewhere (Bolji život je negdje drugdje)" švicarskog režisera Rolanda Colla koji prati tri priče, u Švicarskoj, Bosni i Hercegovini i na Kubi, ljudi koji sanjaju o boljem životu negdje drugdje.