Kultura
19

Film o starim zanatima: Posljednji oštrač noževa u Sarajevu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kako bi podigla svijest građana ove države, Esma Sarić, mlada studentica režije je odlučila da za svoj dokumentarni film snimi život i posao jednog od starih zanatlija. Nedim Saračević je posljednji oštrač noževa u Sarajevu i njegov život je sve osim lagan.

"Dugo sam razmišljala o temi svog filma i na prijedlog svog profesora, Nenada Dizdarevića, sam izabrala temu starih zanata kao fokus filma. S obzirom da su neki od zanata, poput kujundžija i kazandžija, već toliko puta obrađeni u pjesmama i filmovima, odlučila sam da posvetim pažnju nekim manje poznatijim zanatima. Čistim sticajem okolnosti, put me doveo do ulice Čulhan br. 4 i male radnje od 4 kvadratna metra, gdje sam dobila priliku da radim sa oštračem, Nedimom, iako on i nije bio toliko oduševljen idejom da se radi film o njemu jer, kako on sam kaže, i nije toliko interesantan. Kako se pokazalo na kraju, ta činjenica ne može biti dalje od istine“, kaže Sarić.

Cilj ovog filma je podizanje svijesti građana o ovoj izumirućoj djelatnosti, kao i činjenica da naša država ne čini ništa kako bi im pomogla, iako su oni, ne samo najbolji majstori, nego i turistička atrakcija za sve koji dolaze u posjet našoj državi.

"Žalosno je vidjeti da pravi majstori, kao što je Nedim, jedva krpe kraj sa krajem bez ikakve pomoći vladinih institucija. Nadam se da će im ovaj film skrenuti pažnju na te ljude i osigurati svjetliju budućnost koju oni itekako zaslužuju.“, naglašava mlada, dvadesetjednogodišnja studentica.

Film će svjetlo dana ugledati u sklopu dvadesetog Sarajevo Film Festivala, 21. augusta ove godine.

SFF