Mediteran Film Festival
0

Film o "piramidama" i ujaku Semu na otvorenju

Piše: M. D.
Jubilarni 10. Mediteran Film Festival, koji se ove godine održava od 2. do 5. septembra u Širokom Brijegu, otvara film o "bosanskim piramidama" i ujaku Semu.

Ostvarenje koje će otvoriti ovaj filmski festival stiže iz Italije, a riječ je o filmu "Ujak Sem i bosanski san" rediteljke Chiare Brambilla. Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu koji prati amatera arheologa Semira Osmanagića, koji tvrdi da je otkrio najveće piramide na svijetu.

Ovaj film, zajedno s još 28 dokumentaraca pristiglih iz 12 mediteranskih zemalja, takmiči se za jednu od tri nagrade - Kristalni projektor za najbolji dokumentarni film Mediterana, posebnu nagrada žirija, te nagradu publike.

Direktor MFF-a Tomislav Topić za naš portal potvrđuje da je sve spremno za početak desetog izdanja festivala, da svi najavljeni gosti dolaze u ovaj hercegovački gradić, te da su ove godine u čast festivalskom rođendanu, pripremili jedan potpuno novi program. Radi se o retrospektivi filmova širokobrijeških autora, koji su, otkako je MFF pokrenut, dobili razlog više da se bave dokumentaristikom.

Iako je finansijska kriza mnoge stvari koje su organizatori planirali odgodila za bolja vremena, Topić kaže da produkcijski Festival neće biti ništa lošiji nego prethodnih godina.

"Iako smo htjeli praviti veći happening za desetogodišnjicu MFF-a, neće nedostajati pratećih sadržaja, a svakako ni filmova, koji su nam ipak najvažniji. Mislim da ove godine imamo najbolji filmski program, što je cilj svakog filmskog festivala. Glamura neće biti, ali će zato biti partyja kao i svake godine, izložbi, promocija knjiga, a i izleta za goste na Plitvička jezera, u Hutovo blato, Počitelj, Mostar", kaže direktor Mediteran Film Festivala u kojem pravo imaju učestvovati autori iz 22 mediteranske zemlje.

Najbolja dokumentarna ostvarenja iz ove i prošle godine odabrao je filmski i TV reditelj, scenarist, montažer i producent Damir Čučić, koji je imao težak posao - od 241 pristigla filma odabrati najbolje. Među ovim dokumentacima našli su se i filmovi bh. produkcije, poput "Vjernika" Namika Kabila nedavno prikazanih na Sarajevo Film Festivalu, "Ako ovo gledaš mama..." Mustafe Mustafića i Darija Novalića, te "Sevdaha" u koprodukciji BiH i Hrvatske, a u režiji Marine Andree.

O najboljim ostvarenjima odlučivat će tročlani žiri sastavljen od hrvatskog reditelja Zdravka Mustaća, bh. producenta Edina Lonića i španskog reditelja Claudija Zuliana.

Mediteran Film Festival će zatvoriti igrani film izvan konkurencije bh. reditelja Antonija Nuića "Kenjac".