Potresni film na MESS-u
0

Film o kosovskom sukobu viđen očima djece

Sarajevo-x.com
U okviru Modula memorije 2011, Međunarodni teatarski festival MESS u saradnji sa filmskim festivalom o ljudskim pravima "Pravo ljudski" u utorak 26. aprila 2011. u 19 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti upriličit će bh. premijeru filma "Deca – femijet", mađarskog reditelja Ferenca Moldovanyija o kosovskom sukobu iz 2000.

Glavni protagonisti filma su djeca starosti od 10 do 15 godina koja rat predstavljaju kroz lična iskustva. Ulaz na projekciju je slobodan. U istom prostoru do 29. aprila postavljena je i izložba fotografija Vladimira Šantića "Na mrtvoj straži".

"Deca – Femijet" (Kosovo 2000) jedistvenim nježnim filmskim jezikom, skoro pa meditativno oslikava apsurd rata. Moldovanyi je "Djecom" stvorio anti-ratni manifesto, kreativno pristupajući ratnim ranama i traumama najmlađih Kosovskih stanovnika, nekoristeći agresivni novinarski pristup konfliktu, već kreativnu fotografiju, zvuk i muziku. Njegov dokument utisnut će dječije sudbine, snove i nadanja duboko u sjećanje svakog gledaoca/gledateljice, tjerajući nas da istinski promislimo besmislenost konflikta i rata i našu ulogu u tome", rekla je povodom bh. premijere ovog filma Kumjana Novakova, kreativna direktorica filmskog festivala o ljudskim pravim Pravo ljudski.

Film je obišao cijeli svijet, te osvojio brojne nagrade na festivalima u Arizoni (2002), Houstonu (2002), Montevideu (2002), Mađarska (2002), Torinu (2001), Dubrovniku (2001). Svjetska premijera održana je 2001. na 51. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.