{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Film o austrijskom slikaru Gustavu Klimtu

F
14.6.2007. u 11:28
0
0
Film o austrijskom slikaru Gustavu Klimtu
0
Film o austrijskom slikaru Gustavu Klimtu
U sklopu ciklusa filmova o umjetnicima u Omladinskom kulturnom centru (OKC) "Abrašević" u Mostaru, večeras će biti prikazan film o austrijskom slikaru Gustavu Klimtu, priopćeno je iz tog centra.
Klimt je rođen 1862. godine u bečkom predgrađu Baumgartenu, a svoju darovitost je pokazao još u Visokoj školi za umjetnost i obrt, te je dobivao narudžbe za ukrašavanje velikih javnih zgrada koje su se gradile tokom 1880-tih i 1890-tih godina. Kada je osnovana Secesija Klimt je postao njezinim prvim predsjednikom, a njegove dekoracije počele su izazivati oštre kritike konzervativnog Beča.

Život Gustava Klimta podudara se sa zlatnim dobom Beča s kraja 19. stoljeća. To je vrijeme umjetničke obnove i umjetničkog bunta te rađanja modernizma kada nova umjetnost "art nouveau" donosi svoje samosvjesne i dekadentne pravce u slikarstvu i literaturi, kroz koje se provlačila snažna opčinjenost erotikom.

Njegovo slikarstvo ispunjeno je naturalističkim prikazima erotskog i težnjom da platna ispuni sjajnim zamršenim dekoracijama. U njegovim najpoznatijim radovima, kao što je Poljubac, osjećaji i dekorativna prekomjernost sjedinjeni su na veličanstveni način.

Umro je u Beču 1918. godine, nekoliko mjeseci prije potpunog sloma Austro-Ugarske i svijeta kojeg je poznavao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: