Kultura
0

Film "Mit o Bosni i Hercegovini" u programu 19. Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prvi bh dokumentarno-igrani dječiji film "Mit o Bosni i Hercegovini" čiji su scenaristi polaznici "Dječije radionice kreativnosti i mašte" Malog Magacin Kabarea bit će prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Ovaj film je svoju premijeru doživio sredinom juna ove godine, a bit će prikazan 18. augusta u okviru programa bh. filma i 24. augusta u sklopu dječijeg programa TeenAction Short Film.

Trideset polaznika Malog Magacin Kabare tokom jednog ciklusa rada "Dječije radionice kreativnosti i mašte" podijeljeni u dvije grupe pripremili su dva filma "Mit o Bosni i Hercegovini v.1" i "Mit o Bosni i Hercegovini v.2".

Svako dijete u produkciji projekta imalo je svoju specifičnu ulogu kao glumac, producent, scenarista, plesač, dizajner kostima, redatelj itd.

Pod mentorstvom edukatora, glumica Zane Marjanović i Sanele Krsmanović, redatelja/scenariste Saše Peševskog, te kostimografkinje Adise Vatreš, polaznici Malog Magacina Kabare, u sklopu radionice kreativnosti i mašte radili su na razvijanju znanja i vještina potrebnih za realizaciju filma dokumentarnog karaktera tematizirajući mit o Bosni i Hercegovini.

Mali Magacin Kabare - "Dječija radionica kreativnosti i mašte" je mjesto koje pruža priliku i podstiče kreativno djelovanje kod djece, te pored razvijanja individualnosti ima za cilj socijalizaciju djece, razvijanje društvene odgovornosti, te podsticanje i oslobađanje djece u komunikaciji i odnosu prema okolini.

Mali Magacin Kabare čine Radionica gitare i muzike, te Radionica kreativnosti i mašte, namjenjene za djecu uzrasta od 6 do 14 godina.