Kultura
0

Film "Kythera" predstavljen u konkurenciji Takmičarskog programa SFF-a

FENA
"Kythera" je film mađarskog reditelja i scenariste Petera Meszarosa koji je predstavljen danas u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa 12. Sarajevo film festivala.

Film će večeras u 19.30 sati u Narodnom pozorištu imati regionalnu premijeru, a u okviru predstavljanja filmova koji su u utrci za glavnu festivalsku nagradu "Srce Sarajeva", preostala su još dva ostvarenja – rumunsko "Papir će biti plav" te ostvarenje bh. reditelja Faruka Lončarevića "Mama i tata".

"Kythera" predstavlja savremenu adaptaciju jedne od najtajnovitijih slika 18. stoljeća slikara Jean-Antoine Watteaua "Polazak na otok Kytheru". Riječ je o grčkom otoku smještenom između Krete i Peloponeza. Ovo ostvarenje govori o tužnom nestanku i blijeđenju ljubavi između muškarca i žene te krizi odnosa koja vremenom nagriza sretne parove.

Ključni element u očuvanju kvalitetnog odnosa i ljubavi jeste i očuvanje sna koji će donijeti sreću, a otok Kythera čini se savršenim mjestom za to.

Glavne uloge tumače Kata Kovacs, Andras Erno Toth, Nikolett Krajcsi te Petronella Toth.

Reditelj Peter Meszaros potvrdio je na konferenciji za medije nakon projekcije filma kako je motiv njegovog filma uistinu poznata slika iz 18. stoljeća, a najuža i najbolja veza između te slike i filma jesu pogledi žena sa slike i pogled glavne glumice u zadnjoj sceni filma.

"Watteau je pokazao fragmente ljubavne priče na slici, ali ona odjedanput nestaje i ljubav odlazi. Zanimalo me je kako mogu taj odlazak i nestajanje ljubavi prikazati filmom", ističe Meszaros.

Komentirajući postojanje dominirajuće melanholije u filmu, Meszaros smatra kako to nije samo mađaraska, već generalna melanholija.

"Svi likovi u mom filmu su žarko željeli da budu sretni i bili su odlučni da to dobiju. Ali, to opet nije dovoljno zbog toga što osjećaji tako odjednom odlaze. Svi moji heroji u filmu su tragači – za ljubavlju i srećom i oni žarko žele ići negdje ili postići nešto", kazao je on.

Glavna glumica Kata Kovacs smatra kako je najvažnija osobina lika kojeg tumači upravo jednostavnost, ali ne samo to, već je određuju i mogućnosti koje se nalaze u njenom životu i koliko je prema njima odlučna.

"Čila, glavni ženski lik u filmu, ne nosi maske, ne igra neke igrice, ona jednostavno ne glumi i kao takva postoji. Bondi, njen momak, je također sličan, on je Čilu dobio onakvu kakva ona jeste", ocjenjuje glumica.

Glavni glumac Andras Erno Toth ističe kako je tokom snimanja želio biti osoba koju tumači, a kakav nije u stvarnom životu.

"Smatram da svaki muškarac voli ponekad da bude neuljudan, ali isto tako, svaki muškarac misli da je on tako divan i krasan čovjek koji voli svoje ljubavnice", kazao je on.