Kultura
0

Film "Krugovi" Srdana Golubovića večeras na TFF-u

FENA
Srdan Golubović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srdan Golubović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Projekcija filma "Krugovi", reditelja Srdana Golubovića, bit će održana večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla u sklopu četvrtog dana Tuzla film festivala.

Film je rađen prema istinitoj priči o požrtvovanosti Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja kojeg su 1993. godine ubili njegovi saborci, pripadnici Vojske Republike Srpske, jer je branio prijatelja Bošnjaka.

"Krugovi" su do sada osvojili specijalnu nagradu žirija Sundance film festivala, nagradu ekumenskog žirija 63. Berlinalea te nagrade publike na Sofija film festivalu i Sarajevo film festivalu. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Bariju dobitnik je nagrade za najbolji film.

Golubovićev film, inspiriran Aleksićevim herojskim činom, projekt je koprodukcijskog marketa Sarajevo film festivala CineLinka iz 2010. godine, kada je i nagrađen Exellence nagradom.

Osim filma "Krugovi", četvrti dan Tuzla film festivala, publika će u Ljetnom kinu Mladost u 19.30 sati moći pogledati dio OFF programa s devet filmova iz Indije, Italije, Crne Gore i Holandije.

Projekcije animiranih, dokumentarnih i kratkih igranih, kao i filmovi iz kategorije Snimaj bilo čim, u kinu Kaleidoskop počinju u 12.25 sati, najavili su organizatori TFF-a.

Projekcija filma "Krugovi" počet će u 19 sati.