Kultura
25

Film kosovoskog režisera Ise Qosje na SFF-u: Silovanje u ratu je teška ljudska drama o kojoj treba pričati

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najnoviji kosovski igrani film “Tri prozora i vješanje” režisera Ise Qosje biće premijerno prikazan u okviru Sarajevo Film Festivala, 19. augusta. Ovaj film će istovremeno biti u takmičarskom programu za najvažniju nagradu festivala.

Film se bavi osjetljivom temom silovanja žena tokom rata na Kosovu, tačnije kako te silovane žene doživljavaju muškarci i kako ih prihvata kosovski mentalitet, kaže režiser Isa Qosja u razgovoru za Anadoliju.

“To je teška ljudska drama. To su teške duboke rane. Mi treba da pričamo otvoreno o tome, a nisu htjeli ljudi pričati. Nisu ni žene pričale, jer su smatrale da je to sramota. To nije sramota, to je nesreća. To je nesreća pogotovo onima kojima se to dogodilo. Tako da ja pokušavam da se mi otvorimo prema toj temi i da pomognemo tim ženama, da pričamo sa njima i one da pričaju otvoreno.”

Qosja je prije četiri godine počeo da razmišlja o ovoj temi, jer je smatrao da je to tema koju kinematografija ne smije zaboraviti.

Drugi put na SFF-u

“Recimo, Bosna je napravila 'Grbavicu' i ona se odužila u neku ruku toj temi i tim slučajevima, a nije malo tih slučajeva. Tako da smo mi bili dužni da radimo to. I sada vidim da su i predsjednica i druge žene već u energičnoj akciji da se otvorimo prema toj temi i da o toj temi saznaju i drugi. To nije mali broj, 20.000, to je velika nesreća”, kaže Qosja.

Ljubav prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini presudila je da svjetska premijera filma bude na Sarajevo Film Festivalu, a presudna je i činjenica da se samo na SFF-u može dobiti prava filmska nezavisna kritika, kaže Qosja.

Također ističe da je SFF festival sa veoma visokim rejtingom koji okuplja puno poznatih lica iz sveta filma.

“Naravno, odabira dobra umjetnička dela, tako da je festival pravi i čovjek tu može fino da sazna šta je uradio, tako da ja upoznajem vrijednosti moga filma najviše putem Sarajeva. To sam uspeo da saznam i prvi put. Tek nakon tog festivala, ja sam bio siguran šta sam uradio“, dodaje režiser. 

Isa Qosja je za dugometražni igrani film “Kukumi” dobio Specijalnu nagradu žirija na Sarajevo Film Festivalu 2005.godine. To je, kaže on, bila odskočna daska i film je potom osvojio i mnoge druge međunarodne nagrade.

Kosovska premijera nakon Sarajeva

Odmah nakon SFF-a biće organizovana i kosovska premijera filma “Tri prozora i vješanje”, i to u Prištini, 4. septembra. Zbog tematike koju film obrađuje, premijera će biti održana pod patronatom predsjednice Kosova Atifete Jahjage.

Inače, scenario za ovaj film napisao je Zymber Kelmendi, direktor fotografije je čuveni turski kamerman Gökhan Tiryaki, a glavne uloge igraju Irena Cahani, Luan Jaha, Donat Qosja i Aurita Agushi.  U filmu se pojavljuje i poznata beogradska glumica Mirjana Karanović koja igra ulogu novinarke.

Film nije bio skup i koštao je oko 320 hiljada eura. Od toga je 240 hiljada dobijeno od Kosovskog filmskog centra. To su kosovske mogućnosti, kaže Qosja i dodaje da bi bilo dobro i korisno da institucije za film i kulturu daju više.

“Bosnu je, recimo, svet upoznao putem filma i putem košarke. Ja se sjećam Mirze Delibašića i njegove generacije i svet je saznao gde je Bosna i šta je Bosna putem toga i putem filma. Eto, ne može politika uticati koliko može film i kultura, to je sigurno”, zaključuje Qosja.

SFF