Kultura
0

Film Kinofil Damira Janečeka dobitnik nagrade Stjepan Filipović

FENA
Dugometražni dokumentarni film "Kinofil" reditelja i scenariste Damira Janečeka dobio je Nagradu "Stjepan Filipović" za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Opuzenu, koji je održan od 20. do 28. augusta.

Ovaj festival je specifičan po tome što se hrabro bavi angažiranim temama i prikazuje nezavisne filmove europskih filmskih autora.

Selektori festivala smatraju da ima filmova europskih autora koji zbog svoje nekomercijalnosti, a nerijetko i zbog neželje da se neki kritički orjentirani vide, nemaju priliku bivati prikazivani u redovnoj distribuciji.

Na opuzenskom festivalu prikazano je pomno odabranih 77 filmova iz mnoštva europskih zemalja. Festival je podržao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Na svečanosti dodjele nagrada Janečeku je uručena statua Stjepana Filipovića, hrabrog antifašiste, simbola borbe za slobodu.

Nagrada je dodijeljena odlukom publike koja je ujedno s pažnjom na prepunom glavnom opuzenskom trgu i vidjela film "Kinofil".

"Ponosan sam zbog ove nagrade. Naročito zbog njene simbolike. Dobivao sam nagrade u životu, ne zanimaju me previše, smatram da film nije sport i da ne treba da se filmovi takmiče, no priznanje od strane obitelji Karim Zaimović i njihove Fondacije uz statuu Stjepana Filipovića za mene je nešto strahovito vrijedno", kazao je Janeček.

Glavni protagonisti filma su Velimir Ivanišević i Silva Beran Ivanišević koji su osnivači prvog udruženja za spriječavanje okrutnosti nad životinjama "Sos Sarajevo". Oni unatoč mnogim problemima, prijetnjama, nedaćama i nerazumijevanju opstaju, no nažalost i danas se bore za prava životinja.