Kultura
0

Film Kairo 678 otvara Panorama program SFF-a

FENA
U selekciji Panorama programa ovogodišnjeg 17. Sarajevo Film Festivala uvršteno je 28 igranih, dokumentarnih i kratkih ostvarenja, a film Kairo 678 režisera Mohameda Diaba iz Egipta otvorit će ovaj program, dok će program zatvoriti film Bolji svijet, režiserke Susanne Bier iz Danske.

Panorama nastoji kroz izuzetne narativne filmove biti most između avangarde i mainstream filma, a glavni kriteriji za selekciju filmova su provokacija i otvorenost publici.

"Ovi filmovi u okviru programa Panorama odabrani su uzimajući u obzir geografsku, ideološku i formalnu različitost, pa čak i ako je potpuni kvalitet filma primarni kriterij. To u grubom prijevodu znači: namjera im je da vam zagolicaju um, savjest i emocije. Najbolji od ovih filmova udaraju na sva tri", kazao je selektor Panorama programa Howard Feinstein.

Dodao je da se ovogodišnja Panorama djelomično sastoji od "najvećih hitova" iz svih dijelova svijeta iz prošle godine.

Naglasio se da se filmovi iz zemalja Trećeg svijeta, ove godine uglavnom iz Latinske Amerike, najviše bave siromaštvom i njegovim efektom.

U programu Panorama gledaoci će moći pogledati i film Akacije režisera Pabloa Giorgellija iz Argentine, zatim Alicia, idi daleko režiserke Elise Miller iz Meksika, potom Bijeli, bijeli svijet Olega Novkovića iz Srbije, Njemačke i Švedske, te Čuvar režisera Johna Michaela McDonagha iz Irske.

Ljubitelji Panorama programa imat će priliku vidjeti i film Dječak s biciklom režisera Jeana-Pierrea i Luca Dardennea iz Francuske i Belgije, Elena ruskog režisera Andreia Zviagintseva, film Gandu indijskog režisera Kaushika Mukherjeea, Kad ubice zavladaju kineskog režisera Sua Chaoa-Pina i ko-reditelja Johna Wooa.

Na repertoaru je i urugvajski film Koristan život režisera Federicoa Veiroja, Krštenje Marcina Wrona iz Poljske, film Ložač, režisera Alexeya Balabanova iz Rusije, Ljeto Golijata režisera Nicolasa Pereda iz Meksika, Melaholija režisera Larsa Vona Triera iz Danske, Švedske, Francuske i Njemačke te Na dobačaj kemena meksičkog režisera Sebastiana Hierarta

Ostali igrani filmovi su Tihe duše režisera Paddya Considinea iz Velike Britanije, U suprotnom pravcu ruskog režisera Andreya Stempkovskya i Quattro Hong Kong 2 (omnibus) režisera Stanleya Kwana, Brillante Mendoze, Hoa Yuhanga, Apichatponga Weerasethakula iz Hong Konga.

Šest dokumentarnih filmova u ovoj selekciju su El Varal režiserke Marte Ferrer iz Meksika, Himne rudara Billa Morrisona iz Velike Britanije i SAD-a, Mjesto među zvijezdama Leonarda Retella Helmricha iz Holandije, Neočekivana dobit Laure Israel iz SAD-a, Odlazi, Renée Jonathana Caouettea također iz SAD-a i The Black Power Mixtape 1967-75 Gorana Hugoa Olssona iz Švedske.

U selekciju su uvršteni i kratki film Krojač režisera Gordona Grinberga iz SAD-a i Božija volja Flavia Florencioa iz Meksika.