Kultura
2

Film Jasmile Žbanić u zvaničnoj selekciji San Sebastian Film Festivala

FENA
Film Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore" evropsku premijeru će imati na 61. San Sebastian Film Festivalu 26. septembra, saopćeno je iz producentske kuće Deblokada.

Film je uvršten u takmičarsku selekciju (Official Selection) i borit će se za Zlatnu školjku te ostalih pet nagrada ovog prestižnog festivala.

San Sebastian Film Festival će u zvaničnoj konkurenciji ove godine predstaviti 16 filmova. Žirijem predsjedava reditelj Todd Haynes.

Film Jasmile Žbanić premijerno je prikazan 7. septembra na 38. izdanju Toronto Film Festivala u selekciji Special Presentation, rame uz rame sa ostvarenjima vodećih svjetskih filmskih autora, a inspirisan je stvarnom potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe, koja posjećuje Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata. Tokom posjete, Kym na svojoj koži osjeti sav užas poslijeratne Bosne i Hercegovine.

Autori scenarija su Kym Vercoe, Jasmila Žbanić i Zoran Solomun, a direktorica fotografije je Christine Maier. Uloge u ovom filmu ostvarili su Kym Vercoe, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Simon McBourney, Leon Lučev i Branko Cvejić.