{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Film i izložba fotografija posvećenih arhitekti Mimaru Sinanu

F
15.10.2009. u 15:10
0
0
Film i izložba fotografija posvećenih arhitekti Mimaru Sinanu
0
Film i izložba fotografija posvećenih arhitekti Mimaru Sinanu
Gazi Husrev-begov Hamam u Bošnjačkom institutu u Sarajevu ugostit će 19. oktobra izložbu fotografija i dokumentarni film "Arhitekta Mimar Sinan“, autora Mustafe Aksaya.
Ova manifestacija održava se pod pokroviteljstvom i u organizaciji Turskog savjetnika za kulturu i informacije, Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića i Doku Filma iz Istanbula.

Kako je saopćeno iz Bošnjačkog instituta, arhitekt Sinan predstavlja kulturološku eksploziju u arhitekturi tokom najuspješnijih godina osmanskog perioda.

Sinan, koji je s 316 građevina Konstantinopol pretvorio u Istanbul, okušao se u svakoj arhitektonskoj mogućnosti na građevinama s emocijama, vještinom, profinjenošću i s odličnom estetikom.

Dokumentarni film "Arhitekt Mimar Sinan“ i izložbu fotografija je producirao Doku Film, a svečano otvorenje je održano u Çankayi, pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Abdullaha Güla.

Mnoga Sinanova djela se nalaze u Istanbulu i mnogim drugim gradovima Turske. Međutim, veliki broj djela se nalazi u drugim državama. BiH je među prvim državama u kojoj se nalaze konstrukcije koje je zasigurno izgradio Sinan.

Na svečanom otvorenju 16. oktobra u 18.00 sati očekuje se prisustvo generalnog sekretara predsjednika Republike Turske, generalnog direktora Ministarstva za kulturu Turske, autora izložbe, kao i visokih zvaničnika i umjetnika iz Turske i BiH.

Poslije predstavljanja u BiH, film i izložba fotografija, koji će predstaviti Mimar Sinana Istoku i Zapadu, nastavit će svoj put na Srednji istok.

Naredna izložba bit će održana 11. novembra u Damasku, Sirija. Ovi događaji će se također održati u Sofiji u Bugarskoj, u kojem se nalaze mnoga Sinanova djela, a završit će se u glavnim gradovima zemalja EU od Londona, preko Rima do Berlina.

Kako navode u Bošnjačkom institutu, BiH nije slučajno prva država koja će biti domaćin ove manifestacije nakon Çankaye jer je to zemlja u kojoj se nalazi Most "Mehmed-paše Sokolovića" na Drini u Višegradu, kao i mnoga druga važna Sinanova djela.

Mimar Sinan je također veliki dio svojih djela napravio uime velikih osmanskih vezira, Mehmed-paše Sokolovića i Rustem-paše, koji su bili Bosanci.

Ovaj kulturni događaj predstavlja most između Istanbula i Sarajeva i bit će izložen 10 dana u Gazi Husrev-begovom Hamamu u Bošnjačkom institutu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: