Kultura
0

Film "Dobro uštimani mrtvaci" već ima pozive za sedam svjetskih festivala

NINA
Film "Dobro uštimani mrtvaci" bh. reditelja Benjamina Filipovića, kojim će večeras biti otvoren 11. Sarajevo Film Festival, danas su prvi pogledali mnogobrojni novinari koji su akreditirani za praćenje festivala.

Kroz film su na prilično duhovit način i uz dosta karakterističnog bh. humora ispričane četiri priče koje se na samom kraju stapaju u jednu cjelinu i to na ne baš optimističnom mjestu – u mrtvačnici.

Nit koja se cijelo vrijeme provlači kroz film jest upravo neodlučnost u koji žanr smjestiti "Dobro uštimane mrtvace" – u tragediju ili komediju, a opet ni u tragediju ni u komediju.

Sekvence u filmu nabijene satiričnim i duhovitim scenama odlično je upotpunila glumačka postava na čelu s Lazarom Ristovskim, Miralemom Zubčevićem, Tarikom Filipovićem, Žanom Maroltom, Jasnom Diklić, Admirom Glamočakom...

Na konferenciji za novinare redatelj Benjamin Filipović je istaknuo kako taj film već sada ima pozive za sedam svjetskih festivala, a sigurno je da će biti prikazan na festivalima u Kairu i najvjerojatnije u Sao Paolu.

''U ovom smo filmu jednom tragičnom komponentom željeli popuniti niz sudbina i dovesti ih u jednom trenutku na isto mjesto. Činjenicom da su prolog i epilog priče u mrtvačnici mi smo željeli sugerirati da baš na tom mjestu stvari funkcioniraju na jedan zreliji i organiziraniji način nego u našim svakodnevnim životima'', izjavio je, između ostalog, Filipović.