Kultura
1

Film "Djeca" Aide Begić otvara 18. Sarajevo Film Festival

Klix.ba
Scena iz filma (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ovogodišnji, 18. po redu Sarajevo Film Festival otvorit će film "Djeca" domaće režiserke Aide Begić, saopćeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Film "Djeca" je priča o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi, koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu "Djeca" tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta, poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, a izvršni producent Adis Đapo.

Film "Djeca" je uvršten i u službenu selekciju programa "Un Certain Regard" i jedino je ostvarenje iz regije koje će biti prikazano na prestižnom Kanskom festivalu.