U selekciji Un Certain Regard
149

Film "Djeca" Aide Begić na festivalu u Cannesu

Klix.ba
Dugometražni igrani film "Djeca" (radnog naslova "Mamac") scenaristice i rediteljke Aide Begić uvršten je u zvaničnu selekciju ‘Un Certain Regard’ ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu.

Aida Begić je već dva svoja filma premijerno prikazala u Cannesu – kratki igrani film "Prvo smrtno iskustvo" u zvaničnoj selekciji Cinefondation, 2001. godine i debitantski dugometražni igrani film "Snijeg" koji je u programu "Sedmica kritike" osvojio Grand Prix 2008. godine.

Ovo je još jedan ogroman uspjeh Aide Begić i bosanskohercegovačkog filma. Film "Djeca" je prvi bosanskohercegovački film nakon "Snijega" koji će svjetsku premijeru imati na prestižnom Cannes Film Festivalu.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija selekcije "Un Certain Regard" je britanski glumac i reditelj Tim Roth.

Film Djeca je priča o Rahimi (23) i Nedimu (13), dvoje ratne siročadi koji žive u Sarajevu, gradu koji pati od bolesti društva u tranziciji. Njihov život, sveden na puko preživljavanje, usložnjava se kada Nedim u tuči razbije skupocijeni mobitel sinu lokalnog moćnika. Taj događaj će potaći Rahimu da otkrije da njen brat vodi dvostruki život.

Glavne uloge u filmu "Djeca" tumače Marija Pikić i Ismir Gagula, a pored njih tu su i Aleksandar Seksan, Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, te mnoge mlade nade bosanskohercegovačkog glumišta poput Staše Dukić i Vedrana Đekića.

Direktor fotografije je Erol Zubčević, scenografkinja Sanda Popovac, kostimografkinja Sanja Džeba, montažer Miralem Zubčević, dizajner zvuka Igor Čamo, a izvršni producent Adis Đapo.