Sarajevo
0

Film "Dijete rata" otvorio festival o ljudskim pravima

FENA
Projekcijom višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma "Dijete rata" producenta i reditelja Karima Chroboga u sarajevskom kinu Meeting Point, večeras je počeo četvrti filmski festival o ljudskim pravima "Pravo ljudski".

Na Festivalu, koji će trajati do 16. novembra, bit će prikazano 32 filma iz 24 zemllje svijeta, od čega su tri premijere. U pitanju su bh. film "Čovjek XX vijeka", "Tragovi" u koprodukciji Španije i BiH, te američki film "Kreni i trči".

Sva filmska ostvarenja se bave pitanjima ljudskih prava, njihove zaštite i promoviranja.

Festival će ove godine ugostiti 20 reditelja i filmskih autora, protagonista filmova i predstavnika drugih filmskih festivala, te nekoliko udruženja.

"Pravo ljudski" otvoren je večeras nastupom "Chelist of Sarajevo", nakon čega je pročitan "Manifest Pravo ljudski". Nakon projekcije filma "Dijete rata", upriličena je duskusija sa režiserom filma o temi zloupotrebe djece u ratu i iskustva protagoniste filma.

Ovakve panel diskusije planirane su u cijelom toku 4. festivalskog izdanja.

Večeras je planirana još jedna filmska projekcija - "Burma VJ - Izvještavanje iz zatvorene zemlje" reditelja Andersa Ostergaarda (Norveška, Švedska, Danska, Velika Britanija).

Specijalni gost festivala također će biti i Danny Chanoch, protagonist filma "Pizza u Auschwitzu" i preživjeli zatočenik tog logora.

Osim glavnog programa, Festival čini i program za mlade pod nazivom "Zumiraj prava", koji će biti održan od 13. do 15. novembra. Ovaj program donosi 14 filmova i dvije radionioce, a projekcije će se održavati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Filmovi iz tog programa ove će godine, pored Sarajeva, biti predstavljeni i u Bihaću, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.